Almanya NATO konusunda ısrarcı: Askeri harcamalar artırılıyor

Almanya'nın NATO ortak harcamalarına katkısı 2021 yılında ABD'ninkiyle eşitlenecek.

Almanya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) harcamalarına ABD kadar katkı koymayı kabul etti. NATO, 29 üye ülkenin İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen zirvede harcamaların paylaşımının yeniden düzenlenmesini kabul ettiğini resmen teyit etti.

NATO Sözcüsü Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada, İttifak’ın mali yükün daha adil bir biçimde paylaşılmasını benimsediğini söyledi. Harcamaların paylaşımına dair detaylar ise açıklanmadı.

Alman haber ajansı dpa’nın elde ettiği bilgilere göre, ABD’nin NATO ortak harcamalarına yaptığı mali katkı 2021 yılından itibaren yüzde 22,1’den yüzde 16,35’e azaltılacak. Buna karşılık Almanya’nın mali katkısı yüzde 14,8’den yüzde 16,35’e artırılacak. Böylece Almanya harcamaların yükünü ABD ile eşit bir biçimde taşımaya başlayacak. Berlin açısından bu değişiklik harcamalara 33 milyon euro daha fazla maddi kaynak aktarılması anlamına geliyor. ABD ise 120 milyon euroluk bir tasarrufa gitmiş oluyor.

ABD bu yıl yaklaşık 2 milyar 120 milyon euroluk bir meblağa sahip olan ortak harcamalara yaklaşık 470 milyon euroluk bir katkı koyarken Almanya 313 milyon euroluk bir ödeme yapmıştı.

Fransa planı reddetti

Diplomatlardan alınan bilgilere göre Fransa ise planı hedefe ulaştırıcı olmadığı gerekçesiyle reddetti. Fransa mevcut durumda masrafların nasıl paylaşılacağı konusunun ikinci derece öneme sahip olduğunu, transatlantik ilişkiler ya da Türkiye'nin durumu gibi konuların gündeme alınmasının öncelikli olduğunu savunuyor.

NATO’nun ortak kasasındaki para ile İttifak’ın Brüksel’deki genel merkezi ve askeri karargahları finanse ediliyor. Ortak kullanılabilir altyapıya yönelik yatırımlar için de buradan kaynak ayrılıyor.

NATO bünyesinde bir ülkenin ortak harcamalara ne kadar katkı koyacağı gayrısafi yurtiçi hasılasına göre belirleniyor ancak ABD için harcamalarda bir üst sınır bulunuyor. Böyle bir sınırın olmaması halinde ise ABD’nin ortak harcamaların hemen hemen yarısını üstlenmesi gerekiyor.

Gerilimi yatıştıracak

NATO’nun yeni mali modeli üzerinde uzlaşılmasıyla birlikte uluslararası ilişkilerde savunma harcamaları nedeniyle oluşan gerilimin de yatışacağı tahmin ediliyor. ABD Başkanı Donald Trump göreve geldiğinden bu yana başta Almanya olmak üzere İttifak üyelerinden NATO askeri harcamalarını 2024 yılına kadar gayrisafi yurtiçi hasılalarının yüzde 2’si düzeyine çıkarmalarını talep etmişti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Almanya Başbakanı Merkel yarın İstanbul'a gelecek
NATO: Suriye'de müttefikliğe zarar verecek adım atılmamalı
Merkel: NATO'nun Türkiye'ye ihtiyacı var

Haberler Haberleri