Almanya savaş uçağı ve tank satışı konusunda Türkiye'den güvence istiyor

Berlin Ankara'ya deniz silahlarının tedarik edileceğini, ancak Eurofighter ve tank parçaları talebinin Türkiye'nin bunları nasıl kullanacağı konusunda garanti gerektirdiğini söyledi

Ragıp Soylu | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Middle East Eye'a konuşan ve müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklara göre Almanya, Türkiye'nin uzun süredir devam eden bazı taleplerini yerine getirmesine rağmen Türkiye'ye silah satışını engellemeye devam edecek.

Özel görüşmelerle ilgili detayları bilen bir kaynağa göre Berlin'deki yetkililer bu ayın başlarında Türk muhataplarına deniz silahları satışını onaylamaya devam edeceklerini söyledi.

Kaynak, “Berlin, Türkiye'nin donanmadaki ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını Ankara'ya çok açık bir şekilde ifade etti. Ancak bunun ötesinde, savaş uçakları silahları gibi diğer alanlarda herhangi bir somut beklenti gerçekçi olmayacaktır” dedi.

Alman medyasında geçen hafta yayınlanan haberlere göre, görüşmelerin ardından gizli olarak toplanan Almanya Federal Güvenlik Konseyi, Türkiye'ye 368 milyon dolar değerindeki silah satışını onayladı.

Satış paketi, Türk donanması için 100 uçaksavar füzesi ve torpidonun yanı sıra Türk denizaltı ve fırkateynlerinin modernizasyonu için önemli paketlerini de içeriyor.

Türkiye, Leopard tankları gibi Alman silahlarını iç güvenlik operasyonlarında ve Suriye'deki kara savaşında kullanması nedeniyle uzun süredir Almanya'nın takip listesinde yer alıyor.

Kaynak, “Almanlar, donanma ihtiyaçlarının ötesinde, Türkiye'ye herhangi bir silah satışına karşı iç muhalefet nedeniyle Berlin'in elinin kolunun bağlı olduğunu açıkça söylediler” diye ekledi.

İç muhalefet

Almanya bu hafta başında Ankara ile 5,6 milyar dolar değerinde 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının potansiyel satışı için teknik görüşmelere resmen başladı.

Ancak kaynak, bu hamlenin satışı mümkün olduğunca geciktirmek için yapılan bürokratik bir manevra olduğunu söyledi.

İkinci bir kaynak ise “Bu, ilerleme kaydedilmeyeceğini bildiğiniz konuları alt komitelere havale etmek gibi bir şey” diye ekledi.

“Konsorsiyumun diğer tüm üyeleri satışı desteklediğinde, yüz kurtarıcı bir hamle yapmak zorunda kalıyorsunuz.”

Söz konusu savaş uçakları bir grup ülke tarafından üretiliyor: Almanya, İspanya, İtalya ve İngiltere. Ancak Almanya dışında hepsi satışı destekliyor.

Alman hükümetinin koalisyonundaki Yeşiller Partisi gibi bazı partilerin muhalefeti nedeniyle anlaşmada ilerleme oldukça yavaş ilerliyor.

İkinci kaynak Almanya'nın Eurofighter talebi konusunda ilerleme kaydedebilmesinin ancak Türkiye'nin uçakların Ege'deki tartışmalı Yunan hava sahasını ihlal etmek için kullanılmayacağına dair yazılı garanti vermesi halinde mümkün olabileceğini söyledi.

İlk kaynak, “Almanlar ayrıca, Türk milli tank projesi için gerekli olan motorlar ve diğer parçalar gibi karada konuşlu silahlarla ilgili Türk taleplerini de, Ankara bunların yurtdışında saldırgan askeri eylemlerde kullanılmayacağına dair yine garanti vermediği sürece ilerletmeyeceklerini söylediler” diye ekledi.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklar geçen hafta yaptıkları özel açıklamalarda Almanya'nın, Ukrayna ve Rusya arasındaki bölgesel gerilimlerin ve İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının ardından Ankara'nın Eurofighter alım talebini “yeni bir bakış açısıyla” yeniden değerlendirmeye karar verdiğini söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz geçtiğimiz ay New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.

Alman hükümeti Scholz'un 19 Ekim'de Ankara'yı ziyaret edeceğini açıkladı.

Bazı kaynaklar, Almanya Başbakanı'nın sığınma başvuruları reddedilen yaklaşık 15.000 Türk vatandaşının ülkelerine geri gönderilmelerini hızlandırmak için bir anlaşma arayışında olduğunu ima etti.

Kaynak: Mepa News

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri