Almanya ve Estonya'dan BMGK'da 'yeni ateşkes' tasarısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun gündemine Almanya ve Estonya'dan yeni bir tasarı geldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) gündemine Covid-19 salgını sonrası dünya genelinde yapılan ateşkes çağrılarının sonuçsuz kalması sonrası Almanya ve Estonya'dan yeni bir tasarı geldi.

Güvenlik Kurulu'nun daimi olmayan iki ülkesi, Covid-19 salgını ile daha verimli şekilde mücadele etmek için BMGK'nın önündeki tüm çatışma dosyalarının "bir an önce sona erdirilmesini öneren" bir taslak metni sundu. AFP'nin ulaştığı metin kriz ya da savaştaki 20 ülkeyi kapsıyor.

Ateşkes tasarısında DSÖ polemiği

Geçtiğimiz Mart'ta Fransa ve Tunus, Covid-19 nedeniyle dünya genelindeki çatışmalara ara verilmesi konusunda bir tasarı sunmuş fakat taslak metinde Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) yapılan bir atıftan dolayı ABD veto hakkını kullanacağını açıklamıştı.

Almanya ve BMGK'nın mayıs ayında başkanlığını üstelenen Estonya'nın taslak metninde ise Sağlık Örgütü'ne dair bir ibare bulunmuyor. İki ülke metinlerinde, "90 günlük bir insani ara" önerisinde bulunuyor. Fakat kurulun veto hakkına sahip diğer bir daimi temsilcisi Çin ise üstü kapalı bile olsa DSÖ'ye bu metinde atıfta bulunulmasını istiyor.

Taslağın ne zaman oylanacağı henüz belli değil. Ama Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinin veto etmemesi durumunda hızla gündeme gelmesi söz konusu.

'Acilen 90 günlük bir ateşkes çağrısı'

Tunus ve Fransa'nın sunduğu "cihatçı gruplar ile mücadele amacıyla ateşkes ilan etme" gibi maddeleri de kapsayan taslak, yardımların mağdur halklara ulaştırılması için "90 günlük bir insani ara" önerisinde bulunuyor.

Estonya'nın organize ettiği ve basına kapalı olarak gerçekleştirilen bir video-konferansta sunulan taslak sonrası isminin açıklanmasını istemeyen bir diplomat olumlu konuştu. Toplantıda Çin'in "Kurul'un sonuç verecek hızlı bir adım"a açık olduğunu belirttiğini ifade etti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ateşkes çağrısına bazı ülkeler olumlu yanıt vermiş fakat başta Libya, Yemen ve Afganistan olmak üzere birçok ülkede çatışmalar hızla yeniden başlamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

ABD BMGK'da 'koronavirüs' tasarısını engelledi
ABD ve Fransa'dan Covid-19 nedeniyle BMGK toplantısı talebi
BMGK'dan ABD ile Taliban arasındaki anlaşmaya destek

Haberler Haberleri