Aralarında Başbakan Angela Merkel'in de olduğu olayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Horst Seehofer, şu ana kadar yapılan incelemelerde meclisin alt kanadına ait bilgisayarların saldırıdan etkilenmediğini söyledi. Meclis bilgisayarlarının siber saldırının hedefi olmadığı açıklansa da meclis üyelerinin kişisel hesaplarının ele geçirildiği ortaya çıktı.
Saldırıdan aşırı sağ Almanya için Alternatif (AfD) Partisi haricinde, diğer tüm ana partilere üye siyasiler etkilendi. Herhangi bir parti üyesinin şahsi bilgilerinin ifşa edilmediğini teyit eden AfD, tüm dosyalar gözden geçirilmediği için saldırıdan etkilenip etkilenmediklerini henüz bilmediklerini aktardı.
Saldırı nasıl ortaya çıktı?
Yaklaşık 18 bin takıpçisi olan bir Twitter hesabı, Aralık ayında Noel gününe kadar her gün çalınan şahsi bilgileri sosyal medyada paylaştı. Son gün olan 24 Aralık ise iktidardaki merkez sağ ittifakı CDU/CSU üyeleri için ayrılmıştı. Söz konusu hesap geçtiğimiz cuma günü donduruldu. Alman hükümetine göre ifşa edilen veriler arasında çok hassas bilgiler yok.
Elde edilen bilgiler, verilerin meclis veya partilerin veri tabanlarından değil, kişisel bilgisayarlardan çalınmış olabileceğini gösteriyor.
Soruşturma hangi aşamada?
Veri hırsızlığı ile ilgili soruşturmayı Federal Güvenlik ve Bilgi Teknolojileri Dairesi (BSI) yürütüyor. Yetkililer son açıklamalarında olayın bir siber saldırı mı yoksa verilerin içeriden bilgi sızdırılmasıyla mı ele geçirildiğini henüz bilmediklerini duyurdu. Her ihtimalin değerlendirildiğini kaydeden yetkililer hükümete ait sistemlerin saldırıdan etkilendiğine dair bir ize rastlanılmadığını da aktardı.
BSI, siyasilerin ve tanınmış isimlerin şahsi bilgilerinin 20 Aralık 2018'den bu yana sosyal medya platformu Twitter'dan paylaşıldığını doğruladı. BSI, eski ve görevde olan siyasilere ait dökümanların ve yazışmaların da kamuya açık platformlarda ifşa edildiğini belirtti.