Önceki kitapları Liberalizmden Sonra ve Bildiğimiz Dünyanın Sonu'ndaki düşüncelerini mantıki sonuçlarına dek geliştiriyor Wallerstein. Temel tezi şu: 1945'ten beri dünya sisteminin başı çeken hegemonik gücü olan Amerika Birleşik Devletleri gerilemektedir. 11 Eylül ve sonrasındaki olaylar bunun en son ve en belirgin kanıtıdır.
İçinde yaşadığımız dünya sisteminin hızla temel bir değişime doğru gittiğini ve tercih ve seçimlerimize, insan iradesine hiç olmadığı kadar açık hale geldiğini savunan Wallerstein ne yapabileceğimiz konusunda şunları söylüyor: "Bu kitapta hepimizin üçlü bir görevi olduğu yolundaki görüşüme bağlı kalıyorum: Gerçekliği eleştirel ve ayık bir kafayla analiz etmekle ilgili entelektüel görev; bugün öncelik vermemiz gereken değerlerin neler olduğuna karar vermekle ilgili ahlaki görev ve dünyanın, kapitalist dünya sistemimizin şu anki kaotik yapısal krizinden çıkıp, mevcut sistemden gözle görülür ölçüde daha kötü değil de, gözle görülür ölçüde daha iyi olacak farklı bir dünya sistemine geçmesi olasılığına hemen nasıl katkıda bulunabileceğimize karar vermekle ilgili siyasi görev."
Bu muhalif olmak, sistem karşıtı olmak ne demektir? Kitap, günümüzde bu soruya verilen en net cevaplardan biri niteliğinde.
İçindekiler
Giriş: Dün ile Yarın Arasında Amerikan Rüyası
Birinci Kısım: TEZ
1.ABD’nin Gerileyişi: Kartal Yere Çakıldı
İkinci Kısım: FARKLI RETORİKLER VE GERÇEKLİKLER
2.Yirminci Yüzyıl: Gün ortasında Karanlık mı?
3.Küreselleşme: Dünya Sisteminin Uzun Vadeli Yörüngesi
4.Irkçılık: Bizim Albatrosumuz
5.İslâm: Batı ve Dünya
6.Ötekiler: Biz Kimiz? Ötekiler Kim?
7.Demokrasi: Retorik mi, Gerçek mi?
8.Entelektüeller: Değerlerde Tarafsızlık Sorunu
9.Amerika ve Dünya: Metafor Olarak İkiz Kuleler
Üçüncü Kısım: NEREYE GİDİYORUZ?
10.Sol, I: Bir Kez Daha Teori ve Pratik
11.Sol, II: Bir Geçiş Çağı
12.Hareketler: Bugün Sistem Karşıtı Bir Hareket Olmak
Ne Demektir?
13.Yirmi Birinci Yüzyılın Jeopolitik Bölünmeleri:
Dünya İçin Nasıl Bir Gelecek?
SON SÖZLER
1.Adil Savaş
2."Şok ve Dehşet"