Thomas Harding, Mohamad Ali Harisi | The National | Tercüme: Mepa News
The National'a konuşan her iki ülkeden askeri kaynaklar ve güvenlik kaynakları, İsrail'in Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için Lübnan'ın güneyinde bir savaş planladığını ve Hizbullah'ın kara harekatı da dahil olmak üzere "tüm senaryolara" hazırlandığını söyledi.
Gazze'de ateşkesin yakın olduğuna dair işaretler, İsrail'in dikkatini 8 Ekim'den bu yana İran destekli Hizbullah'la sınır ötesi çatışmaya girdiği güney Lübnan'a çevireceği korkusunu artırdı.
Çatışmalar, sınırın her iki tarafında yaşayan on binlerce kişiyi evlerini terk etmeye ve başka yerlere göç etmeye zorladı.
Bir güvenlik yetkilisi sürece dair şunları söylüyor:
"Kuzeydeki evlerini terk eden İsraillilerin çoğu Hizbullah tehdidi ortadan kalkmadıkça geri dönmek istemiyor. Bu da İsrail ordusu ve hükümeti üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bu başka bir büyük savaş anlamına gelebilir."
Askeri kaynaklara göre İsrail, Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırmak için güney Lübnan'da olası bir savaşı "düşündü ve planladı."
Gazze'deki savaş İsrail tarafından varoluşsal bir savaş olarak algılanıyor ve iyi eğitimli ve donanımlı Hizbullah güçleri de bunun önemli bir parçası olarak görülüyor. Kaynaklara göre İsrail güçleri yakın zamanda Lübnan'a girmezse "uzun vadede" girmek zorunda kalacak.
Temel hedef Hizbullah'ı sınırdan 10 ila 15 kilometre uzağa itmek. Böylece 60 bin İsrailliyi Hizbullah'ın güdümlü tanksavar füzelerinin ve güdümsüz Katyuşa tarzı roketlerinin menzilinden çıkarmak. Hizbullah'ın roketlerinin çoğu 10-40 km menzile sahip.
Kaynaklar, Hizbullah'ın Litani Nehri'nin kuzeyine çekilmesi halinde çatışmaya gerek kalmayacağını belirtiyor.
Artan baskı
Pazartesi günü İsrail, Lübnan'ın kuzeydoğusundaki Baalbek kenti yakınlarındaki bir bölgeyi vurarak, diplomatik bir çözüm bulunmadığı takdirde Hizbullah'ı sınırdan uzaklaştırma hedefine ulaşmak için sertlik yanlısı bir tutum takınmaya hazır olduğunu gösterdi.
Antik kalıntılarıyla ünlü bir turizm merkezi olan kentin yakınlarındaki saldırı, 2006 İsrail-Hizbullah savaşından bu yana İsrail'in Lübnan'a yönelik en derinde gerçekleşen saldırısı oldu.
İsrail ordusu saldırının Hizbullah'ın güney Lübnan üzerinde Hermes 450 tipi bir insansız hava aracını düşürmesine karşılık olarak düzenlendiğini açıkladı. Örgüt, sınır ötesi çatışmaların başlamasından bu yana ikinci kez bir insansız hava aracı düşürdüğünü duyurdu.
Uzmanlar, son haftalarda Lübnan topraklarının giderek daha derinlerine inen ve Baalbek'teki saldırıyla doruğa ulaşan saldırıların yoğunluğunun, İsrail'in Hizbullah üzerindeki baskıyı artırma çabası olduğunu söylüyor. Böylece İsrail'in Lübnan'a topyekun bir savaş başlatmak için bahane olarak kullanabileceği şekilde Hizbullah'ın bir tepki vermesi sağlanacak.
Pazar günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'de ateşkes sağlanması durumunda İsrail'in Hizbullah'a yönelik saldırılarını artırmayı planladığını belirtti. Ancak Hizbullah'la karşı karşıya gelen İsrail, yaklaşık 30 bin Filistinlinin saldırılarda öldürüldüğü Gazze'den çok daha güçlü bir yapıyla mücadele ediyor olacak.
Gazze'deki bu savaştan önce, bölgedeki silahlı grupların çoğu güdümsüz yaklaşık 30 bin rokete sahip olduğu düşünülüyordu. Buna karşılık Hizbullah'ın 100 bin ila 150 bin arasında roket ve güdümlü füzeye sahip olduğu ve bunlardan bazılarının İsrail'in derinliklerindeki hedefleri isabetli bir şekilde vurabileceği düşünülüyor.
Hizbullah'a yakın bir kaynak şunları söyledi:
"İsrail'in Lübnan'a saldırmak için askeri planlar hazırlama tehditleri yeni değil. İsrail'in Lübnan'ın kara, deniz ve hava sahasını ihlal ettiği binlerce olay var. Lübnan'daki İslami direniş, geçmişte olduğu gibi Lübnan'ı savunma ve işgal altındaki topraklarını kurtarmak için çalışma ilkesine göre hareket edecektir."
AFP'nin rakamlarına göre İsrail saldırıları Lübnan'da çoğu Hizbullah savaşçısı olmak üzere 276 kişinin yanı sıra 44 sivili de öldürdü. İsrail ordusuna göre İsrail tarafında ise 10 asker ve 6 sivil öldü.
2006 yılındaki savaşta çoğu sivil olmak üzere yaklaşık 1200 Lübnanlı ölmüş ve 4 bin 400 kişi de yaralanmıştı. İsrail ise çoğu asker olmak üzere 158 kişinin öldüğünü bildirmişti.
"Tüm senaryolar"
Bu çatışmanın sonlarına doğru İsrail güçleri güney Lübnan'daki sınır bölgelerinde, bazıları İsrail sınırına sadece birkaç metre mesafede, örneğin Nakura yakınlarındaki Labnune bölgesindeki tüneller gibi, geniş bir yeraltı tüneli ve sığınak ağı tespit etmişti.
Bu tünellerde atış mevzileri, operasyon merkezleri, bağlantı tünelleri, tıbbi tesisler, silah ve mühimmat stokları, havalandırma ve klima, sıcak ve soğuk akan suyu olan banyolar ve neredeyse bir metre kalınlığında beton bloklardan inşa edilmiş çatısı olan yatakhaneler bulunduğu bildirilmişti.
Yakın zamanda sınır kasabalarına yaptığı bir gezide The National'a konuşan Emekli Tuğgeneral Ilan Lavi, Kuzey İsrail'de Hizbullah'ın roket ateşi tehdidi altında yaşayanlar için tek kalıcı çözümün Güney Lübnan'da "kara saldırısı düzenlemek" olduğunu söyledi.
İsrail 1982 yılında Filistinlilerin sınır ötesi saldırılarını durdurma bahanesiyle Lübnan'ı işgal etmişti. Üç yıl sonra İsrail Litani Nehri'ne kadar geri çekildi ve burada güvenlik bölgesi adını verdiği bir bölge oluşturdu. İsrail'in güney bölgesini işgali 2000 yılına kadar devam etti.
Hizbullah'ın "Rıdvan Kuvvetleri" isimli özel komandolarının sızma korkusu, Hamas'ın öncülüğündeki 7 Ekim saldırısından bu yana önemli ölçüde arttı ve İsrail köyleri savunma için kendi milislerini hazırladı.
Bu arada, Lübnan tarafında, büyük çaplı bir savaştan korkmadığını defalarca söyleyen Hizbullah, Lübnanlı güvenlik yetkililerine göre İsrail ordusunun kara harekatı da dahil olmak üzere "tüm senaryolar için" hazırlık yapıyor. Lübnanlı güvenlik yetkililerinden biri The National'e yaptığı açıklamada "Güneyde savaş için her şey hazırlanıyor. Silahlar, savunmalar, evler, gıda depoları..." ifadelerini kullandı.
Bu analizde yer alan ifadeler yazarların kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.