Analiz | İsrail seferber ettiği askerlerle ne yapacak?

İsrail'in bu kadar fazla askere neden ihtiyacı var?

Hamas savaşçılarının geçen haftaki sürpriz saldırıları ve benzeri görülmemiş sızmalarının ardından İsrail resmen savaş hali ilan etti ve muazzam bir seferberlik başlattı.

Kaynaklar 360.000 yedek askerin İsrail'e çağrıldığını bildiriyor. Bunlar 150.000'den fazla aktif askeri gücü tamamlayacak ve İsrail'e yarım milyon asker kazandıracak.

Üç fonksiyon, tek güç

Dünyanın asker kullanan ordularının çoğunda asker sayısını üç katına çıkarmak genellikle haftalar değil aylar alır. İsrail bunu çok daha hızlı bir şekilde, en fazla birkaç hafta içinde başarmayı planlıyor.

Güçlerin bu kadar hızlı bir şekilde toplanmasını sağlayan temel unsurlar arasında halkın savunmaya aktif olarak katılma ihtiyacının farkında olması, erkekler için üç, kadınlar için iki yıl süren zorunlu askerlik hizmeti sırasında yoğun eğitim, her yıl birkaç haftalık aktif yedekte kalma dönemleri, geçmişteki sayısız uluslararası ve iç çatışmada test edilmiş ve kanıtlanmış iyi bir planlama.

Yedekler görev yerlerine ya da kışlalarına o kadar çabuk gelebilirler ki, sistem tüm gelenleri karşılayabilmek için alım hızını genellikle kasıtlı olarak yavaşlatır. Yine de yığınak hızlı olacaktır ve önümüzdeki hafta sonuna kadar İsrail ordusunun çağırdığı yedeklerin en az yarısının belirlenen yerlerde görev başında olacağı varsayılabilir.

Gazze yarım milyon asker tarafından saldırıya uğrayacak mı? Hayır, bu fikir kesinlikle İsrail yüksek komuta kademesi tarafından düşünülmedi bile.

Her askeri gücün belirli bir manevra alanına ihtiyacı vardır ve herhangi bir bölgeye optimum ihtiyaçtan daha fazla asker yerleştirmek başarı şansını arttırmaz, aksine çoğu zaman savaş alanında kaosa yol açabilir.

İsrail yarım milyon askerle ne yapacak?

Ancak Gazze'ye saldırmak için istihdam edilmeyeceklerde, neden yarım milyon silahlı erkek ve kadına sahip olma zahmetine katlanıyorlar?

Çünkü üç ana işlevi yerine getirmeleri gerekecek: Saldırı gücü, savunma gücü ve iç güvenlik gücü.

Saldırı gücü, Gazze'ye saldırabileceği ve İsrail komutası tarafından önüne konan askeri hedeflere ulaşabileceği pozisyonlarda konuşlandırılacak.

Bu gücün büyüklüğü, tam olarak bilinmeyen ve kesinlikle İsrail'in en sıkı korunan askeri sırlarından biri olan hassas görev gücü tarafından belirlenecektir. Ama aynı zamanda potansiyel savaş alanının büyüklüğü de bu gücün belirlenmesinde etkili olacaktır. Gazze Şeridi ile İsrail arasındaki temas hattının uzunluğu 51 kilometredir.

Geleneksel askeri hesaplamalar, Gazze'ye karşı kurulacak güçlerin nihai hedefi ne olursa olsun, sayılarının 100.000'in çok altında, muhtemelen de bu sayının sadece yarısı kadar olacağını gösteriyor.

İkinci kol olan savunma gücünün ise temel amacı, dört ülke sınırı boyunca olası saldırılara karşı caydırıcı bir rol oynamak olacaktır.

İsrail'in en az endişe duyduğu yer, istikrarlı ve neredeyse dostane ilişkilere sahip olduğu Ürdün sınırıdır. Mısır ile güney çöl sınırını belirleyen hat, Sina'dan askeri grupların Naqab (Negev) çölüne girme olasılığı nedeniyle biraz daha riskli.

Ancak her iki ülke de genel olarak İsrail ile imzalanan anlaşmalara bağlı kalmak istiyor ve liderlerinin ordularını İsrail'in üzerine salmayı düşünmedikleri neredeyse kesin.

Bir sonraki endişe kaynağı ise Golan Tepeleri'ndeki askerden arındırılmış bölge üzerinden Suriye ile olan kara sınırı.

Beşar Esed'in sorunlu ve harap olmuş ülkesinde İsrail'e karşı herhangi bir maceraya atılmasına engel olacak yeterince güvenlik endişesi var ancak Suriye'deki düzinelerce silahlı gruptan herhangi biri Filistin davası olarak gördükleri şeye katkıda bulunmak isteyebilir.

Askerden arındırılmış bölgeyi tutan hafif silahlı Birleşmiş Milletler birlikleri özel bir güçle boy ölçüşemez, dolayısıyla İsrail bu ihtimali de göz önünde bulundurmalıdır.

İsrail yönetimi için en büyük endişe, 120 kilometrelik Lübnan sınırının diğer tarafındaki Hizbullah savaşçıları. Şii milisler savaşta kendini kanıtlamış, sert, askeri açıdan yetkin, iyi donanımlı ve disiplinli bir yapı.

Ayrıca, ulusal bir ordu olmasa da, savaş alanında İsrail'e karşı zafer kazanarak onu 2000 yılında Güney Lübnan'dan çekilmek zorunda bırakan tek Arap savaş gücüdür.

Hizbullah'ın İsrail'in derinliklerini vurabilecek 40.000'den fazla rokete, on binlerce motivasyonu yüksek savaşçıya ve karşı tarafa şiddetli darbeler indirebilecek ekipmana sahip olduğu tahmin ediliyor.

Bu nedenle İsrail'in Hizbullah'la yüzleşmek için önemli miktarda yedek kuvvet konuşlandırması ve bunları kuzeyde kötü bir sürprizi önlemek için çeşitli katmanlar halinde yerleştirmesi gerekecektir.

Silahlı kuvvetlerin üçüncü rolü olan iç güvenlik, İsrail ordusu için en geniş sorumluluk alanını temsil edecektir.

Devam edecek...


Al Jazeera için Zoran Kusovac tarafından kaleme alınan bu analiz Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Analizde yer alan ifadeler Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Haberler Haberleri