Analiz | İsrail'in Gazze'deki savaşın geleceğine dair planı ne?

"İsrail ordusu Gazze'yi çeşitli noktalarda bölen ve Batı Şeria benzeri çok sayıda ayrık bölgeye ayıran ince askeri koridorları ele geçirmeyi planlıyor."

İsrail Gazze'deki saldırılarına devam ederken Lübnan'daki saldırıları için de hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu doğrultuda İsrail'in savaşın önümüzdeki süreçleri için planları da tartışmalara konu oluyor.

Sosyal medyada İsrail ordusunun Gazze'deki hareketlerini inceleyen "Gazze Savaşı Askeri Birim Takibi" isimli hesap, İsrail'in bakış açısıyla bölgedeki çatışmanın geleceğini değerlendirdi.

Değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirildi.


Refah işgalinin başlamasından 2 hafta sonra, nüfusun yüzde 75'i beklenenden çok daha hızlı bir şekilde Mevasi ve güvenli bölgeye tahliye edildi.

Refah işgalinin nispeten hızlı ilerlemesine rağmen (işgalden önce öngördüğümden daha hızlı), İsrail ordusu savaşın muhtemelen 2026'ya kadar devam edeceğini değerlendiriyor. Bu tahmin, uzun bir yıpratma savaşının devam edeceği yönündeki tahminimle örtüşüyor). İsrail ordusu ayrıca Lübnan'ın işgalinin en geç bu yıl Eylül ayında başlayacağını değerlendiriyor. Benim Lübnan'a ilişkin önceki değerlendirmem de Ağustos ya da Eylül civarındaydı.

O halde 2026 ve sonrasına kadar Gazze için uzun vadeli plan nedir?

Gazze'yi tamamen işgal altında tutmak için İsrail'in yeterli gücü yok ve zaten bu imkansız, zira kanlı ve uzun bir karşı ayaklanmaya yol açar. İsrail ordusu, tüm Gazze Şeridi'ni bölgesel olarak işgal etmek yerine Gazze'yi çeşitli noktalarda bölen ve Batı Şeria benzeri çok sayıda ayrık bölgeye ayıran ince askeri koridorları ele geçirmeyi planlıyor. Bu koridorlardan 2 tanesi (Netzarim ve Philadelphi) halihazırda politika haline getirildi, daha sonra daha fazlası da oluşturulabilir.

Bu koridorlardan İsrail ordusu yıllar boyunca Hamas'ın kontrolündeki kentsel alanlara ağır baskınlar düzenleyecek ve Hamas savaşan bir güç olarak varlığını yitirene kadar onları yavaş yavaş yıpratacak.

İsrail ordusu böylece Gazze Şeridi'ni nihayetinde "Batı Şeria"laştırmayı amaçlıyor: Filistinlilerin kontrolündeki çok sayıda ufak bölge İsrail ordusunun askeri koridorları aracılığıyla birbirinden koparılacak ve düzenli baskınlarla pasifize edilecek.

Bu "Koridor ve Baskın" stratejisi (temizle-geri çekil-temizle-geri çekil) birkaç aydır uygulanıyor ve bence şu ana kadarki en iddialı girişim olan Cebaliye'ye yapılan baskınla doruğa ulaştı. Zeytun, Şati ve Nuseyrat gibi çevre bölgelere baskın düzenlemek de bir şeydir, ancak gelecek yıllar için beklentileri belirleyecek olan şey, İsrail ordusunun Cebaliye veya Rıdvan'daki Hamas'ın kalbini de hedef alıp alamayacağıdır.

Zaman problemi ve ateşkes

Bu planla ilgili temel sorun elbette zaman. Savaş ne kadar uzun sürerse İsrail üzerindeki uluslararası baskı da o kadar artar. Hamas eninde sonunda bu baskının dayanılamayacak boyutlara ulaşacağına ve İsrail'in, kalan tüm rehineler karşılığında Gazze'den çekilmeyi öngören bir anlaşmayı kabul edeceğine inanıyor.

Müzakerelerin ateşkesle sonuçlanmamasının nedeni de bu: Sinvar, eğer hepsini ileride zafer için takas etmeyi düşünüyorsa, yıllar sürecek bir savaşta çok geçici faydalar elde etmek için (1 aylık ateşkes, sivillerin kuzeye dönmesi) rehineleri neden takas etsin? Bu ona savaşı kaybettirir. İlgilenmesi gereken tek ateşkes kalıcı bir ateşkestir. Hamas ne zaman ateşkesle ilgileniyormuş gibi yapıp sonra tekrar savaşın sona ermesi talebine dönse (ki dürüst olmak gerekirse onlar için kayıp olmayacak tek şey budur) bunu dile getirdim.

O halde İsrail'in Gazze için savaşın ertesi günü ne olacak? Esasen ikinci bir Batı Şeria olacak ama Filistin Yönetimi olmadan.

Belki sonunda aşiretlere ya da başka bir gruba razı olacaklar ya da belki Hamas'ı iktidarda bırakacaklar. Elbette Philadelphi koridoru üzerinden tam bir silah ablukası uygulanmasının ve yıllarca süren yıpratıcı savaştan sonra askeri faaliyette bulunamaz hale gelmesinin ardından. İsrail ilk günden Hamas yönetimini değiştirecek bir alternatife karar verseydi, kalpleri ve akılları kazanmak gibi zor bir yolu deneseydi savaş çok daha farklı gelişebilirdi. Ancak bu İsrail'in asla kabul edeceği bir strateji değil ve İsrail'in durumunda muhtemelen işe yaramayacaktı.

Gazze'de muhtemelen daha fazla saldırı olacaktır: Deyr el Belah ve Nuseyrat'a son bir saldırı için, buraların güvenli bölgeden çıkarılması gerekecek ve Lübnan'da bir savaş daha yaşanacak. Ama bence Gazze Savaşı eninde sonunda sönümlenecek.

Yıllarca sürecek bu harekat (gelecek seçimler Hamas'a savaş sonlandıracak bir anlaşma için tüm rehineleri serbest bırakma mutabakatını sağlayamazsa) muhtemelen "Oslo III Anlaşmaları" başlıklı bir kağıt parçasının altındaki birkaç imzayla sona erecek.


Bu değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Yorum Yap
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Analiz Haberleri