iPhone üreticisi, Pazartesi günü yıllık geliştiriciler fuarında bir dizi başka yeni özellikle birlikte Siri'nin de yenileneceğini duyurdu.
"Apple Intelligence" adı verilen yeni kişiselleştirilmiş yapay zeka sisteminin bir parçası olan bu özellik, kullanıcılara Apple aygıtlarında daha kolay gezinme olanağı sunmayı amaçlıyor.
iPhone ve Mac işletim sistemlerinde yapılan güncellemeler, geliştirici OpenAI ile yapılan bir ortaklık aracılığıyla ChatGPT'ye erişime izin verecek.
ChatGPT, metin ve içerik oluşturma gibi diğer araçları güçlendirmek için de kullanılabilecek. Protokolün test sürümü sonbaharda kullanıma sunulacak.
Apple CEO'su Tim Cook, teknoloji devinin Cupertino, Kaliforniya'daki genel merkezinde düzenlenen Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı'nın açılışında yaptığı konuşmada söz konusu hamlenin şirketinin ürünlerini "yeni zirvelere" taşıyacağını söyledi.
Ancak piyasalardan soğuk bir tepki geldi ve Apple'ın hisseleri duyurunun yapıldığı Pazartesi günü %1,91 oranında değer kaybetti.
Yapay zeka nedir ve nasıl çalışır?
Ortaklık, "veri güvenliği" nedeniyle şirketlerine iPhone'ları yasaklamakla tehdit eden Tesla ve Twitter/X'in sahibi Elon Musk tarafından da pek hoş karşılanmadı.
"Musk, X'te yaptığı açıklamada "Apple'ın verilerinizi OpenAI'ye teslim ettikten sonra gerçekte neler olup bittiğine dair hiçbir fikri yok" dedi.
Apple Musk'ın iddialarına yanıt vermedi.
Akıllı telefon üreticisi Samsung ise rakibinin duyurusuyla alay etti.
“'Apple' eklemek onu yeni ya da çığır açıcı yapmaz. Yapay zekaya hoş geldiniz" diye yazdı.
Güney Koreli şirket ilk kez rakibinin gücünü zayıflatmaya çalışmıyor.
Ancak Apple için en büyük endişe, yeni yapay zeka araçlarının, teknolojiyi daha hızlı benimseyen rakip firmaları yakalamasına yardımcı olup olmayacağı olacak.
Apple Ocak ayında dünyanın en değerli şirketi ünvanını Microsoft’a kaptırdı. Çip üreticisi Nvidia ise Haziran ayı başında bu ünvanı tekrar ele geçirdi.
'Apple Intelligence' nedir?
Araştırma şirketi CCS Insight'ın baş analisti Ben Wood, Apple'ın yeni kişisel yapay zeka sisteminin "gergin yatırımcıları yatıştırmaya yardımcı olması gerektiğini", ancak ChatGPT entegrasyonunun firma için daha derin sorunları ortaya çıkarabileceğini ve oluşturabileceğini söyledi.
"Apple Intelligence" kendi başına bir ürün ya da uygulama değil.
Müşterilerin kullandığı her uygulamanın ve Apple ürününün bir parçası haline gelecek ve ister mesaj taslaklarınızı iyileştiren bir yazı asistanı olsun, ister bir sonraki randevunuza gitmek için en iyi rotayı size gösterebilen günlüğünüz olsun bu şekilde size yardımcı olacak.
Bu anlamda Microsoft'un yapay zeka asistanı Copilot'a benziyor - ancak bunu etkinleştirmek için ekstra ödeme yapmanız gerekmeyecek.
Apple'ın 2010 yılında satın aldığı sesli asistan Siri, kullanıcıların cihazlarında ve uygulamalarında daha sorunsuz bir şekilde gezinmelerine yardımcı olmak için yeni bir arayüz ve daha konuşkan bir yaklaşımla yenilendi.
Ben Wood BBC'ye verdiği demeçte, "Muhtemelen bu, Siri'nin artık bir kullanıcıya yardım edemediği bir noktada ChatGPT'nin devreye gireceği düşünüldüğünde Apple'ın sınırlarını kabul ettiğini gösteriyor" dedi.
Apple, Pazartesi günkü açılış konuşması sırasında Apple Intelligence'ın güvenliğini vurgulamaya istekliydi.
Şirket, "bazı işlemler cihazın kendisinde gerçekleştirilirken, daha fazla güç gerektiren daha büyük eylemler buluta gönderilecek, ancak orada hiçbir veri depolanmayacak" dedi.
Bu, Apple'ın gizlilik vaatleri için yüksek fiyatlar ödeyen müşteriler için hayati önem taşıyor.
Apple'ın yazılım mühendisliğinden sorumlu kıdemli genel müdür yardımcısı Craig Federighi, sistemin "güçlü üretici modelleri iPhone, iPad ve Mac'inizin tam merkezine yerleştirdiğini" söyledi.
"Kişisel bağlamınızdan yararlanarak sizin için en yararlı ve en uygun zekayı sunuyor ve her adımda gizliliğinizi koruyor.”
OpenAI ve Apple anlaşması ne anlama geliyor?
Apple'ın OpenAI'nin ChatGPT teknolojisini entegre etme kararı geniş çapta beklenen bir şeydi ancak kendi ürünlerini bu kadar yakından koruyan bir şirket için alışılmadık bir hamle.
Google ve Microsoft geçtiğimiz aylarda yapay zeka ürünleri tarafından yapılan hatalar nedeniyle incelemeye maruz kalmış, arama devi hatalı cevapların viral hale gelmesinin ardından Mayıs ayında yeni bir özelliği geri çekmişti.
Apple da yıllarca güvenli olmayabileceği gerekçesiyle müşterilerinin App Store dışında herhangi bir uygulama indirmesine izin vermedi ve aynı nedenle kendi Safari'si dışında herhangi bir web tarayıcısına da izin vermedi.
Bu durum ancak AB mevzuatı tarafından zorlandığında değişti.
Apple'ın bile şu anda ChatGPT ile rekabet edemediği kabul edilebilir mi?
Eğer öyleyse, bu bize yapay zeka devi OpenAI'nin mevcut gücü hakkında çok şey anlatıyor.
Firma gelecekte başka ürünleri de entegre edeceğini söyledi, ancak herhangi bir detay vermedi.
Kaynak: Mepa News, BBC