İran'ı devlet altyapısına siber saldırı yapmakla suçlayan Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, pazar günü İsrail'e resmi bir ziyarette bulundu.
Arnavutluk ve İsrail arasında siber güvenlik alanındaki son görüşmeler, eylül ayında gerçekleşmişti.
İran'ın Arnavutluk'a yaptığı belirtilen siber saldırıları bir fırsat olarak gören İsrail, Arnavutluk hükümetine siber savunma alanında iş birliği teklifi yapmıştı.
İsrail Dışişleri Bakanı Yardımcısı Roll, eylül ayında Arnavutluk Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ile Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı bir görüşmede, İsrail'in siber savunma alanındaki deneyimlerini ve bilgi birikimini Tiran hükümeti ile paylaşmayı teklif etmişti.
Arnavutluk Başbakanı Rama'nın pazar günkü İsrail ziyaretinde de ana gündem maddesinin siber güvenlik olduğu belirtildi.
İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rama'nın üç günlük bir ziyaret kapsamında İsrailli siber savunma yetkilileriyle görüşmelerde bulunacağı bildirildi.
İsrail Başbakanlık Ofisi, ikilinin "İran tehdidinin öne çıkarılması olmak üzere iki ülkenin karşı karşıya kaldığı zorlukların aşılması" hususunda bir görüşmede bulunduğunu ve bunun sonucunda siber savunma iş birliği teklifinin masaya yatırıldığını bildirdi.
Bu kapsamda İsrail ve Arnavutluk'un İran'a karşı siber güvenlik alanında iş birliği ilan etmesi bekleniyor.
Lapid, görüşmelerin ardından "İsrail, İran'a karşı yürütülen girişimlere elinden geldiğince yardım sağlayacaktır. Bunu ulusal bir çıkar olarak yorumluyoruz." diye konuştu.
İsrail Dışişleri Bakanlığı açıklamasına göre Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, 3 günlük ziyareti süresince İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un yanı sıra Ulusal Siber Güvenlik Kurumu üst düzey yetkilileriyle de görüşecek.
İran ve İsrail'in uzun bir süredir siber alanda mücadele ettiği biliniyor.
Ne olmuştu?
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama yaptığı açıklamada, İran'ın 15 Temmuz'da ülkelerine yönelik büyük bir siber saldırı gerçekleştirdiğini tespit ettiklerini duyurmuştu.
Arnavutluk Bakanlar Kurulu, ülkenin altyapısına yönelik İran kaynaklı yoğun saldırılara bir yanıt olarak İran ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurmasının yanı sıra İranlı diplomatların da ülkeden ayrılmaları için 24 saat süre tanımıştı.
ABD ise, İran'ı kınayarak Tahran yönetiminin siber saldırılardan sorumlu tutulacağını açıklamıştı.
Bunun üzerine ABD, siber saldırılarına karıştığını iddia ettiği İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ile Bakan İsmail Hatib'i yaptırım listesine eklediğini duyurmuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Arnavutluk'un "İran'ın dijital altyapıya siber saldırılar gerçekleştirdiği" yönündeki iddiaları yalanlanırken Arnavutluk hükümetinin diplomatik ilişkileri kesme kararı, "iyice hesaplanmamış bir hareket" olarak nitelendirilmişti.
Kaynak: Mepa News