İsrail'in dün akşam saatlerinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Hamas liderlerinden Salih Aruri'ye yönelik suikastının yankıları sürüyor.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Salih Aruri'ye yönelik saldırıyı kınarken, Batı ile Hizbullah arasındaki görüşmelerde de hükümeti ara buluculuk yapmayı sürdürüyor.
Fransa ve ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden ara bulucular da Beyrut'a gelerek Lübnan hükümetine çatışmaya engel olması için baskı yapıyor.
Al Jazeera muhabiri Ali Haşim'e göre Hizbullah da çok karmaşık bir durumla karşı karşıya.
Haşim, Aruri'ye yönelik suikastın, Hizbullah'ın Beyrut'un güneyindeki kalesi Dahiye'de düzenlendiğini dikkat çekti. Haşim şu ifadeleri kullandı:
"Hizbullah'ın İsrail'e vereceği yanıtı dikkatle ölçmesi gerekecek. Gerçek şu ki bu saldırı taraflar arasındaki angajman kurallarının dışında. Bugün Hizbullah lideri Hasan Nasrallah bir konuşma yapacak ve bu konuyu ele alacak."
İsrail ile Hizbullah arasında 7 Ekim'de başlayan çatışmalar sınır hattıyla kısıtlı kalmış, taraflar çatışmayı tırmandırmamış ve iç bölgelere taşımamıştı.
Araştırmacı Halid Abdurrahman da Hizbullah ile İsrail arasındaki çatışmanın Aruri suikastının ardından ne boyuta evrileceğini ele aldı.
Abdurrahman şunları söyledi:
"Çatışmanın tarafları bunu istese de istemese de Salih Aruri suikastının muhakkak kaçınılmaz bazı sonuçları olacaktır. Top şu anda Hizbullah'ın sahasında, sürecin bundan sonra nereye evrileceğini verecekleri karşılık ve bu karşılığın boyutları belirleyecektir.
Şayet Hizbullah 7 Ekim'den bu yana yaptığı gibi İsrail ile sınır bölgesinde düşük yoğunluklu bir çatışmayı devam ettirmekten yana olursa bölgedeki gerilimin düzeyi pek fazla yükselmez. Hizbullah iletişim direklerini ve bazı mevzileri hedef alır, bir intikam imajı oluşur ve çatışmalar normal seyrinde devam eder.
Fakat Hizbullah eğer daha yüksek profilli bir karşılık verir ve İsrail'in içlerini şimdiye kadar kullanmadığı uzun menzilli füzelerle hedef alırsa süreç daha farklı bir seyir izleyecektir. Nerelerin hangi tarz silahlarla hedef alınacağı, İsrail'de ne tür kayıplar yaşanacağı çatışmanın düzeyini belirleyecektir.
Ancak 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de 20.000'den fazla insanı öldürmesi ve binlercesini de enkaz altında bırakmasının halen Hizbullah'ı harekete geçirememiş olmasını da eklemek gerekli. Yine İsrail'in düzenlediği saldırılarda çok sayıda Hizbullah savaşçısının ölmesi ve Şii grubun buna misliyle angajman dahi uygulanamamış olmasını da eklemeliyiz.
Olur da Hizbullah farklı ve ses getirecek bir karşılık verirse ve İsrail de buna daha üst perdeden misillemede bulunursa, Lübnan cephesinde işler farklılaşabilir."
Kaynak: Mepa News