Asıf Ali Zerdari ikinci kez Pakistan Cumhurbaşkanı oldu

Yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalan Asıf Ali Zerdari, 11 yıldan fazla bir süre hapis yattı ve çeşitli skandalların ardından imajını toparladı.

Pakistan Halk Partisi (PPP) Eş Başkanı Asıf Ali Zerdari, parlamento ve bölgesel meclislerde yapılan oylamada iktidar koalisyonunun desteğini alarak ikinci kez Pakistan Cumhurbaşkanı seçildi.

Pakistan Seçim Komisyonu'nun Cumartesi günü ulusal milletvekilleri, eyalet milletvekilleri ve senatörlerin oylarını saydıktan sonra yaptığı açıklamaya göre Zerdari 411 oy alırken, hapisteki eski Başbakan İmran Han'ın partisi tarafından desteklenen rakibi Mahmud Han Açakzai 181 oy aldı.

Pakistan'ın suikaste kurban giden ilk kadın lideri Benazir Butto'nun eşi olan Zerdari, Pakistan'da hile iddialarıyla gölgelenen 8 Şubat seçimlerinden sonra Pakistan Müslüman Ligi-Nawaz (PMLN) partisiyle ittifak kuran PPP tarafından göreve getirildi.

Zardari'nin Pazar günü düzenlenecek bir törenle yemin etmesi bekleniyor.

Bir dizi küçük partinin de dahil olduğu koalisyon anlaşmasının şartları uyarınca PMLN'den Şahbaz Şerif bu hafta başında Pazartesi günü başbakan olarak yemin etmişti.

Ordu ile ters düşen İmran Han ise hapse atıldı ve seçimlere katılması yasaklandı. Partisi Pakistan Tahrik-i İnsaf (PTI) tutuklamaların ve sansürün hedefi oldu ve üyeleri bağımsız olarak seçime girmeye zorlandı.

PTI, seçim günü uygulanan mobil internet kesintisi ve sonuçların geciktirilmesinin, zaferlerini engelleyen ülke çapındaki hileleri örtbas etmek için kullanıldığını söyledi.

Pakistan seçimler ayrıca oyların değiştirildiği iddialarıyla da gölgelendi.

PTI geçtiğimiz ay diğer tüm partilerden daha fazla sandalye kazanmış ancak hükümet etmek için gereken çoğunluğun çok uzağında kalarak PMLN ve PPP arasındaki ittifakın önünü açmıştı.

PTI Genel Başkanı Avukat Gohar Ali Han, Zerdari'nin seçilmesinin "anayasaya aykırı" olduğunu söyledi.

Parti şimdi mecliste kadınlara ve azınlıklara ayrılan sandalyelerin tahsisi için dava açıyor.

68 yaşındaki Zerdari daha önce 2008 yılında, Benazir Butto'nun yeniden seçilmek için kampanya yürüttüğü sırada uğradığı silahlı ve bombalı suikastın ardından yapılan oylamada cumhurbaşkanlığı makamına gelmişti.

Pakistan'da bir zamanlar oldukça güçlü olan cumhurbaşkanlığı makamı, 2010 yılında Zerdari'nin yaptığı anayasa değişikliğinin ardından sembolik bir makama indirgendi.

Görev süresi boyunca Pakistan Talibanı’nın (TTP) tehditlerinden, ABD özel kuvvetlerinin 2011 yılında El Kaide lideri Usame Bin Ladin’e yönelik operasyonu için Pakistan'da düzenlediği operasyonun ardından orduyla gerilen ilişkilere kadar çeşitli zorluklarla karşılaştı.

Yolsuzluk iddialarıyla karşı karşıya kalan ve 11 yıldan fazla bir süre hapis yatan Zerdari, çeşitli skandalların ardından imajını toparladı.

2009 yılında New York Times, Zerdari'nin "ustaca kaçma" - "kendini soktuğu zor durumlardan kurtarmak için manevra yapma" becerisine sahip olduğunu yazmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri