Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Katar'daki yeni ateşkes görüşmelerine müzakereci göndermeye hazırlandığı sırada, gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 61 Filistinlinin öldüğünü söyledi.
Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada, İsrail güvenlik kabinesi ve savaş kabinesinin "Doha'ya hareket etmeden önce müzakerelerden sorumlu heyetin yetkisine karar vermek üzere" toplanacağı belirtildi.
Açıklamada, Hamas'ın çatışmalara ara verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılması için yeni bir teklif sunmasının ardından başlayan görüşmelerin son turu için heyetin ne zaman yola çıkacağı belirtilmedi.
Beş ayı aşkın süredir devam eden İsrail kuşatması ve saldırıları Gazze Şeridi'nde korkunç insani koşulların ortaya çıkmasına neden olurken, Birleşmiş Milletler kıyı bölgesinde yaşayan 2,4 milyon insanın kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda defalarca uyarıda bulundu.
Kıbrıslı yetkililer, Gazze'ye yardım kamyonlarının akışı yavaşlarken, ikinci bir geminin gıda ve insani yardım malzemeleri getirmek üzere yeni deniz koridoru kapsamında Kıbrıs'tan yola çıkacağını söyledi.
Cumartesi günü Amerikan yardım kuruluşu World Central Kitchen, ekibinin, deniz yoluna öncülük eden İspanyol yardım gemisi Open Arms tarafından çekilen bir mavnadan malzemeleri boşaltmayı tamamladığını söyledi.
Birleşmiş Milletler, Gazze'nin kuzeyine ulaşmakta özellikle zorluk çekildiğini, bölge sakinlerinin hayvan yemi yemek zorunda kaldıklarını ve bazılarının bölgeye ulaşan az sayıdaki yardım kamyonuna hücum ettiklerini bildirdi.
Gazze'nin güneyindeki ana şehir Han Yunus'ta ve başka yerlerde bombardıman ve çatışmalar rapor edildi.
Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Deyr el Belah'taki evleri vurulan aynı aileden 12 kişinin gece boyunca devam eden saldırılarda hayatını kaybedenler arasında olduğunu açıkladı.
Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan Gazzelilerin çoğu Mısır sınırındaki Refah'a sığındı; İsrail ise zaman vermeksizin kara bu bölgeye kara saldırısı başlatma tehdidinde bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsrail'e "insanlık adına" Refah'a saldırı düzenlememesi çağrısında bulundu.
İnsani felaket
İsrail ordusunun saldırıya geçmeden önce planladığı tahliyenin pratik bir çözüm olmadığını savunan Tedros, oradaki Filistinlilerin "gidecek güvenli bir yerleri olmadığını" belirtti.
Tedros, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada "Bu insani felaketin daha da kötüleşmesine izin verilmemeli" dedi.
Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında Gazze'de çoğu kadın ve çocuk en az 31.645 kişinin ölümüne neden oldu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu rehinelerin serbest bırakılması için ülke içinde baskı görürken, Cumartesi günü Tel Aviv'de protestocular "rehine anlaşması hemen şimdi" yazan pankartlarla gösteri düzenledi.
Filistinli gruptan bir yetkiliye göre Hamas'ın önerisi İsrail'in altı haftalık bir ateşkes süresince Gazze'deki "tüm şehirlerden ve nüfusun yoğun olduğu bölgelerden" çekilmesini ve daha fazla insani yardım yapılmasını öngörüyor.
Sahadaki durumun giderek daha vahim bir hal almasıyla birlikte yardım kuruluşları hava ya da deniz yoluyla sevkiyata yöneldi.
Birçok hükümet Gazze'ye havadan günlük gıda sevkiyatına başlarken, yeni deniz koridoru da ABD ordusu tarafından inşa edilen geçici bir iskele ile tamamlanacak.
Ancak bu yardımların tümü kara yoluyla yapılanlara oranla çok yetersiz.
Yetersiz beslenme ve hastalıklar
Ancak BM kuruluşları, hava ve deniz misyonlarının kara teslimatlarına alternatif olmadığını söylüyor. İnsani yardım örgütleri karşılaştıkları engeller arasında İsrail'in kısıtlamalarını da gösteriyor.
İsrail'e milyarlarca dolar askeri yardım sağlayan Amerika Birleşik Devletleri de Netanyahu'yu savaşı yönetme biçimi nedeniyle giderek daha fazla eleştirmeye başladı. Ancak bu eleştiriler samimi görülmüyor.
Washington, Filistinli sivilleri korumak için "inandırıcı, ulaşılabilir, uygulanabilir bir plan" olmadan İsrail'in Refah'ta Hamas'a karşı uzun süredir tehdit ettiği operasyonu destekleyemeyeceğini söyledi.
Filistinli gönüllüler tarafından işletilen ve yerinden edilmiş Gazzelilere tedavi hizmeti sunan bir klinikteki sağlık personeli, Refah'taki krizin daha da kötüye gittiğini söyledi.
Kendisi de kuzeydeki Gazze Şehri'nden yerinden edilmiş olan Dr. Semar Gregea, "İlaç sıkıntısı çekiyoruz, özellikle de çocuk ilaçları" dedi.
AFP'ye konuşan Gregea, "Kampta çok sayıda hasta var ve tüm çocuklar yetersiz beslenmeden muzdarip" dedi ve "hepatit A'nın yaygın olarak görüldüğünü" ifade etti.
"Çocukların hurma gibi şeker oranı yüksek gıdalara ihtiyacı var ama şu anda bu gıdalar mevcut değil."
Kaynak: Mepa News