Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye'yle müzakerelerin askıya alınmasını isteyen raporu onaylamasına sert tepki gösterdi.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ülkemiz ve AB arasındaki ilişkileri tekrar canlandırmak üzere ortak çabalarımızı arttırdığımız ve Türkiye’nin 15 Temmuz hain darbe girişiminin neden olduğu travmayı geride bırakarak reform sürecini yeniden başlattığı bir dönemde, Avrupa Parlamentosu tarafından benimsenen tek taraflı ve objektiflikten uzak tutuma, tarafımızca herhangi bir değer atfedilmesi mümkün değildir. Söz konusu tavsiye kararı bizim için hiçbir anlam ifade etmemektedir” denildi.
Açıklamada, “Öte yandan, verilen aleyhte ve çekimser oyların oranının yüksekliği, bu tavsiye kararının esasında 751 üyeli AP içinde de sağlam bir zemin bulmadığını göstermektedir” ifadesi kullanıldı.
"Ön yargılı ve haksız" değerlendirmeler içerdiği belirtilen raporun, yerel seçimlerin ve Türkiye'yle AB arasında yaklaşık dört yıllık bir aradan sonra düzenlenecek Ortaklık Konseyi’nin öncesinde gelmesine dikkat çekildi.
Rapor için “gerçekleri yansıtmayan, dışlayıcı, ayrımcı ve popülist bir metin” nitelemesi yapıldı.
“AB’ye üyelik, ülkemizin stratejik hedefidir” denilen açıklamada, “İlişkilerimizin ana eksenini oluşturan katılım müzakerelerinin askıya alınmasına yönelik çağrı, Avrupa Parlamentosu’nun vizyoner bir bakış açısından yoksun olduğunu ve ahde vefa ilkesine saygı duymadığını açıkça ortaya koymaktadır” değerlendirmesinde bulunuldu.
Raporda 1915 olaylarıyla ilgili tek taraflı değerlendirmeye yer verildiği belirtilen açıklamada, “Bu raporun yanlılığını ve siyasiliğini göstermektedir” denildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform sürecinin arkasındaki itici ve hızlandırıcı güçtür” denilen açıklamada “Yargı Reformu Stratejisinin güncellenmesi ve İnsan Hakları Eylem Planı’nın hazırlanması ve vize serbestisi sürecinde ilerleme kaydedilmesi gibi reform odaklı adımlar attığımız bir dönemde, raporda asılsız iddialara yer verilmiş olması Avrupa Parlamentosu’nun çelişkili ve ön yargılı tutumunun göstergesidir.
Avrupa Parlamentosu’ndan beklentimiz, Türkiye aleyhinde tutum benimsemekten ziyade, halklarımızı yakınlaştıracak vize serbestisi ve ekonomik alanda bütünleşmemizi daha üst seviyelere çıkaracak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi gibi hedeflerde yapıcı ve teşvik edici rol üstlenmesidir.”
Öte yandan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, raporu "Avrupa siyasetinde yaşanan vizyon daralmasının endişe verici tezahürlerinden biri" olarak nitelendirdi ve yok hükmünde olduğunu söyledi.
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır ise AP'nin Piri'nin raporunu kabul etmesini şiddetle kınadı.
Bozkır, "Raporda yer alan asılsız iddiaların, AP Genel Kurulu'nca kabul görmesi, AP'nin ülkemize karşı taraflı ve önyargılı tutumunun devam ettiğinin bir göstergesidir" dedi.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de AP'deki oylamayla ilgili olarak, "Bizim açımızdan, değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar" dedi.
Çelik, "Salonlarında PKK sergileri açılan AP hangi yüzle demokrasimizi mahkum etmeye kalkıyor" diye konuştu.