Avrupa Parlamentosu seçimlerine sadece birkaç ay kala, İtalya İçişleri Bakanı ve Kuzey Ligi (Lega Nord) partisi lideri Matteo Salvini aşırı sağcı partiler ile ittifak kurma arayışına girdi.
Bakan Salvini Polonya'nın başkenti Varşova'da hukuk devleti ihlalleri ile Avrupa Birliği gündeminden düşmeyen Polonya'da iktidardaki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) yetkilileri ile görüştü. Avrupa Birliği'ne şüpheyle yaklaşan hükümet yetkilileri ile görüşmek için Avrupa turuna çıkan Salvini, geçtiğimiz Ağustos ayında Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile bir araya gelmişti. Salvini Avrupa Parlamentosu'nu ve Avrupa Birliği'nde büyük değişiklikler yapılmasını istiyor.
Kuzey Ligi ve PİS Avrupa Birliği ve göç karşıtı görüşleri ile tanınıyor
Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Matteo Salvini Brüksel'in kendilerine adil davranmadığını belirterek Avrupa kurumlarını eleştirdi. Brüksel İtalya'yı bütçe ile ilgili, Polonya'yı ise insan hakları ihlallerinden dolayı 'otoriterlik' konusunda uyarmıştı. Polonya Başbakanı Brüksel'in üye ülkeler arasında "ayrımcılık" yaptığını ifade etti.
Rusya'ya yönelik tutum ise Polonya Başbakanı ve Salvini arasında fikir ayrılığına neden oldu. Matteo Salvini Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e büyük hayranlık duyarken, Polonya başbakanı tarihi geçmişten dolayı Moskova'ya temkinli yaklaşıyor.
"Avrupa'da denge yeniden oluşturulması"
Matteo Salvini "Şu ana kadar Avrupa Birliği'nde sürekli Fransız-Alman işbirliğinden söz edildi, denge yeniden oluşturulmalı. İtalya ve Polonya Avrupa Baharı'na öncülük yapacak." ifadelerine yer verdi.
Aşırı sağcı milletvekillerinin daha önce Avrupa Parlamentosu'nda kurduğu 'Uluslar ve Özgürlükler Avrupası' PİS'in katılımıyla genişleyebilir. PİS milletvekilleri şu anda bünyesinde birçok İngiliz milletvekili barındıran Avrupalı Muhafazakârlar ve Reformistler İttifakı grubuna bağlı (AECR). Bu grubun İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması ile birlikte yok olması bekleniyor. PİS'in grupsuz kalma ihtimali var. PİS'in Salvini'nin desteği ile 'Uluslar ve Özgürlükler Avrupası' grubunda yer alması öngörülüyor.
AB Polonya‘ya karşı tarihi adım atarak 7'nci maddeyi işletti
Polonya son yıllarda tartışmalı reformlardan dolayı Avrupa Komisyonu'nun sabrını zorlayan ülkeler arasında bulunuyor. AB tarihinde ilk kez Polonya'nın oy hakkının iptal edilmesine yol açabilecek 7'nci madde işletildi. Milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) Avrupa Parlamentosu'nda yalnız kalmamak için çözüm arıyor. Brüksel ise Avrupa Birliği kurallarını ihlal eden Polonya'yı yakından izliyor. PİS partisi Viktor Orban'ın partisinin aksine Avrupa Parlamentosu'nun en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından koruma altında bulunmuyor.