Ermenistan ve Azerbaycan Salı günü, onlarca yıldır toprak anlaşmazlığı yaşayan iki düşman ülke arasındaki normalleşme çabalarının bir parçası olarak sınır belirleme çalışmalarına başladıklarını duyurdu.
Geçtiğimiz ay Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Bakü'nün 1990'larda Erivan güçleri tarafından ele geçirilen dört sınır köyünü geri verme talebini kabul etmişti.
İki ülke geçen hafta, Sovyet dönemi haritalarına dayanan bölgedeki sınır belirleme çalışmalarını ilerleteceklerini yeniden teyit etti.
Karar, civardaki Ermeni köylerinin sakinleri arasında protestolara yol açtı.
Bölge sakinleri, ülkenin geri kalanından izole olabileceklerinden ve bazı evlerin Azerbaycan'ın kontrolündeki topraklara girebileceğinden endişe ediyor.
Karayla çevrili Ermenistan için stratejik öneme sahip olan bu bölgeler, ülkenin dış ticareti için hayati önem taşıyan Gürcistan'a giden karayolunun bir kısmını ve Rus doğal gaz boru hattını kontrol ediyor ve avantajlı askeri mevziler oluşturuyor.
Salı günü iki ülkenin içişleri bakanlıkları sınır belirleme çalışmalarının başladığını duyurdu.
Azerbaycan, uzman grupların "arazinin jeodezik incelemesine dayalı olarak koordinatların netleştirilmesi" çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.
Bu arada Erivan, sınırlandırma sonucunda "Ermenistan'ın egemen topraklarının herhangi bir bölümünün Azerbaycan'a devredilmesini" reddetti.
Açıklamanın ardından Ermenistan'da yeni gösteriler patlak verdi.
Ermeni medyasının bildirdiğine göre onlarca protestocu, Sevan Gölü ve Azerbaycan sınırına yakın Novemberyan kasabası da dahil olmak üzere birçok noktada kritik Ermenistan-Gürcistan otoyolunu kapattı.
Paşinyan, "yeni bir savaştan kaçınmak için" kalan sınır anlaşmazlıklarının çözülmesi gerektiği konusunda ısrar ediyor.
Paşinyan, 1992'den bu yana bölgede görev yapan Rus sınır muhafızlarının yerini Ermeni askerlerin alacağını söyledi.
Geçtiğimiz sonbaharda Azerbaycan birlikleri Dağlık Karabağ bölgesini Ermeni ayrılıkçılardan bir yıldırım harekatıyla geri aldı.
Böylece Kafkasya'daki komşular arasında dağlık bölgenin kontrolü konusunda otuz yıldır süren kanlı bir çekişme sona ermiş oldu.
Hem Paşinyan hem de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev daha geniş bir barış anlaşmasının ellerinin altında olduğunu söylerken, devam eden toprak anlaşmazlıkları yeni bir alevlenme tehdidi oluşturuyor.
Kaynak: Mepa News