Neredeyse tüm seçim bölgelerinde sonuçların açıklanmasının ardından, medyaya yönelik baskılar ve gerçek bir muhalefetin yokluğunda yapılan seçimlerde Aliyev oyların yüzde 92'sini alarak zaferini ilan etti.
Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Mazahir Panahov düzenlediği basın toplantısında "Azerbaycan halkı İlham Aliyev'i ülkenin cumhurbaşkanı olarak seçti" dedi.
Panahov katılım oranının yüzde 67.7 olduğunu da sözlerine ekledi.
Aliyev, askerlerinin Eylül ayında ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesini on yıllardır kontrol eden Ermeni güçlerden geri almasının ardından ülke içinde büyük bir başarı elde etti.
Ancak petrol zengini ülkenin ana muhalefet partileri, bir muhalefet lideri olan Halk Cephesi partisinden Ali Kerimli'nin "demokrasi taklidi" olarak nitelendirdiği seçimleri boykot etti.
Kerimli, "Ülkede özgür ve adil seçimlerin yapılabilmesi için hiçbir koşul yok" şeklinde konuştu.
Yarışan diğer altı aday az tanınan kişilerdi ve Aliyev'in, planlanandan bir yıl önce Aralık ayında seçim ilan etmesinden bu yana onu "büyük bir devlet adamı ve başkomutan" olarak övmekteydiler.
Milliyetçi şarkılar söyleyen binlerce Aliyev destekçisi Çarşamba akşamı Bakü sokaklarında toplanarak Aliyev'in yeniden seçilmesini kutladı.
Bazı göstericiler "Karabağ'ın kurtarıcısı" ve "Seninle gurur duyuyoruz!" yazılı pankartlar taşıdı.
Cumhurbaşkanı ve eşi Mehriban Aliyeva Çarşamba günü Karabağ'a giderek bölgenin merkezi Hankendi'de oylarını kullandılar.
Azerbaycan'ın Sovyet sonrası tarihinde ilk kez Karabağ'da 26 seçim merkezi açıldı.
Bakü'nün bölgeyi kontrol altına almasının ardından 100.000'den fazla etnik Ermeni Ermenistan'a kaçmış ve bölge büyük ölçüde terk edilmişti.
"Artan baskılar"
Geçtiğimiz ay Aliyev Karabağ zaferini "Azerbaycan tarihinde benzeri olmayan çığır açıcı bir olay" olarak nitelendirmişti.
"Seçim yeni bir dönemin başlangıcı olacak" diyen Aliyev, ülkenin ilk kez tüm topraklarında cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacağını kaydetti.
Destekçileri Aliyev'i, bir zamanlar Sovyet sömürgesi olarak görülen ülkeyi Avrupa'nın gelişen bir enerji tedarikçisi haline getirdiği için takdir ediyor.
Ancak eleştirmenler Aliyev'in muhalif grupları bastırdığını ve kontrolünde olmayan medyayı susturduğunu söylüyor.
Kafkasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nden bağımsız analist Ghia Nodia, Aliyev'in kazanmasının önceden belli bir sonuç olduğunu söyledi.
"En ufak bir rekabet belirtisi olmayan bu seçimlerde hiçbir heyecan yoktu".
Geçtiğimiz aylarda Azerbaycanlı yetkililer medya kuruluşları üzerindeki baskılarını arttırmış ve üst düzey yolsuzlukları ortaya çıkaran çok sayıda gazeteciyi tutuklamıştı.
Halk Cephesi'nden Kerimli, "Ülkede tüm temel haklar ihlal ediliyor, muhalefet partileri normal şekilde çalışamıyor, gösteri yapma özgürlüğü kısıtlanıyor, medya hükümet baskısı altında ve siyasi muhalefet bastırılıyor" dedi.
Salı günü Uluslararası Af Örgütü şunları ifade etti: "Azerbaycan yetkililerinin seçimler öncesinde artan baskıları sadece bireysel haklara yönelik bir saldırı değil, sivil topluma ve hukukun üstünlüğüne yönelik yaygın ve koordineli bir saldırıdır.”
Hanedanlık yönetimi
62 yaşındaki Aliyev, 1993'ten beri Azerbaycan'ı yöneten eski bir KGB subayı olan babası Haydar Aliyev'in ölümünün ardından ilk kez 2003 yılında cumhurbaşkanı seçildi.
Aliyev 2008, 2013 ve 2018'de oyların yüzde 86'sını alarak yeniden seçildi.
Tüm seçimler muhalefet partileri tarafından hileli olarak nitelendirildi.
Aliyev 2009 yılında ülkenin anayasasını değiştirerek sınırsız dönem cumhurbaşkanlığı yapabilmesini sağladı ve bu hamle, Aliyev’in ömür boyu cumhurbaşkanı olabileceğini söyleyen hak savunucuları tarafından eleştirildi.
2016 yılında Azerbaycan, cumhurbaşkanının görev süresini beş yıldan yedi yıla çıkaran tartışmalı anayasa değişikliklerini kabul etti.
İlham Aliyev bunun ardından da eşini cumhurbaşkanı birinci yardımcısı olarak atadı.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri tarafından takip edilen seçim için yaklaşık 6 milyon kişi kayıt yaptırdı.
Kaynak: Mepa News, AFP