BAE'nin Hindistan işgalindeki Keşmir'e yatırım yapması tepki topladı: "Tam bir ihanet"

Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan işgali altındaki Keşmir'de yatırım yaparak iktidardaki İslam karşıtı BJP yönetimiyle ilişkileri geliştirmek ve Keşmirlileri görmezden gelmekle suçlanıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir gayrimenkul şirketinin Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir'de yatırım yaptığına dair haberler büyük tepki topladı.

Middle East Eye'ın (MEE) haberine göre, BAE'li gayrimenkul şirketi Emaar'ın Hindistan kolu Başkanı Amit Jain, mart ayında Hindistan işgali altındaki Cammu Keşmir'in Srinagar bölgesinde alışveriş merkezi ve büyük bir ofis inşa edeceklerini duyurdu.

Jain'e göre, Hindistan işgalindeki Keşmir'de söz konusu yatırım 60 milyon dolar değerinde olacak ve 7 bin ila 8 bin kişi istihdam edilecek.

Bölgede Hindistan yönetimini temsil eden Vali Yardımcısı Manoj Sinha, duyurunun Keşmir için "tarihi bir gün" anlamına geldiğini ve BAE'den iş adamlarının Keşmir'de yatırım yapmak ve ortak olmak üzere davet edildiğini söyledi.

"BAE yatırımı Keşmir'in Hindistan toprağı olarak tanımlanmasına yol açıyor"

Pakistan merkezli Barış, Kalkınma ve Reformlar Merkezi'nde Yönetici Müdür ve insan hakları savunucusu olan Ershad Mehmood, MEE'ye yaptığı açıklamada "Derin şoktayım. Bu, Hindistan işgali altındaki Keşmir halkına ve mücadelesine tam bir ihanettir." dedi.

BAE yatırımının Hindistan'ın meşruiyetini güçlendireceğini, Keşmir'in Hindistan toprağı olarak tanımlanmasına yol açacağını ve mücadeleyi tamamen baltalayacağını belirten Mehmood "Bunu yapmamalılardı." diye konuştu.

Mehmood ayrıca BAE'nin Hindistan işgali altındaki bölgede yatırım yaparak "Keşmirlilerin haklarını ve arzularını umursamadığı" mesajını gönderdiğini vurguladı.

"Hindistan Keşmirlilere gözdağı vermek istiyor"

Keşmir Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Yöneticisi Altaf Hussain, "Hindistan'ın Keşmirlilere yöneltmek istediği mesaj şudur: Hiç kimse sizin safınızda değil. BAE bile bizimle yatırım yapıyor. Onlar (Hindistan), yatırımı Keşmir mücadelesi üzerinde olumsuz bir etki olarak göstermek istiyorlar." dedi.

Hussain ayrıca Keşmir'de bir barışın mevcut olmadığını ve Hindistan'ın çok sayıda insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğinin altını çizdi.

Birçok kişi, Keşmir'in de Filistin'le benzer kaderi paylaşacağına inanıyor.

İslam ülkelerinin birçoğu İsrail'le ilişkileri derinleştirmiş ve bu da Filistinlilerin tarihi sahnede görmezden gelinmesine  yol açmıştı.

İslam ülkelerinin benzer şekilde Hindistan'la daha iyi diplomatik ve ekonomik ilişkiler inşa ederek, Keşmirlilere olan desteklerinden vazgeçeceği düşünülüyor.

Hindistan hükümeti, yıllardır Keşmir halkının haklarını ihlal etmekle suçlanıyor.

Keşmir meselesi

1947 yılında Hindistan'dan çekilen İngiltere, prenslik olarak yönetilen Keşmir'i Pakistan veya Hindistan ile birleşme konusunda serbest bıraktı. Çoğunluğu Müslüman olan Keşmir halkı Pakistan ile birleşmeyi seçti fakat dönemin prensi Hindistan ile yola devam etmeye karar verdi.

Keşmir halkının karara karşı çıkmasıyla Pakistan ve Hindistan bölgeye askeri birlikler gönderdi ve aynı yıl iki taraf arasında savaş patlak verdi. Savaşlar dönem dönem devam etti ve bunun sonucunda Hindistan ele geçirdiği bölgeleri "Cammu Keşmir" olarak adlandırdı. Bu süreç, Hindu ve Müslümanlar arasında 200 bin ila 2 milyon kişinin öldürüldüğü, 10 milyon ila 20 milyon kişinin yerlerinden sürüldüğü çok büyük ve kanlı bir savaşa dönüştü.

Pakistan'dan yapılan taarruzda Keşmir'in Muzafferabad merkezli bir kısmı Pakistan'ın yönetimine geçti. Bu bölgeye 'Azad Keşmir' (Özgür Keşmir) ismi verildi.

1965'te Keşmir'de Pakistan ve Hindistan orduları arasında başlayan çatışmalar tüm sınır boyunca Pakistan-Hindistan savaşına evrildi. Ağustos-Eylül 1965'te gerçekleşen bu savaş gözle görünür bir şekilde olmasa da Pakistan'ın zaferiyle bitti. Keşmir'de bin kilometrekare civarında toprak Hindistan'ın kontrolünden Pakistan'ın kontrolüne geçti. Bu savaşta iki taraftan toplam da 10 bine yakın kişi öldü.

1989'da Hindistan'ın yönettiği Keşmir'de, savaşçıların Keşmir'in Pakistan ile birleşmesini talep etmesi ile çatışmalar yeniden başladı. Cammu Keşmir Kurtuluş Cephesi ise Hindistan yönetimindeki Keşmir'de ortaya çıkan ilk silahlı gruplardan biriydi.

Hindistan, Pakistan'ı isyancı grupları silahlandırmak ve destek vermekle suçluyor. Pakistan ise bu gruplara yalnızca diplomatik destek sağladığını savunuyor.

2019 yılına gelindiğinde Hindistan, Cammu Keşmir'in yıllarca sahip olduğu özel statüsünü kaldırmıştı. Hindistan Anayasası'nın 370'nci maddesi, 35A fıkrasına göre, Keşmir'in yasama organına bölgenin "daimi oturum iznine sahip kişileri" tanımlama yetkisi veriliyor ve bu kişilerin hakları tanımlanıyordu. Söz konusu maddenin kaldırılmasının, demografik yapıda değişimlere yol açabileceği ifade ediliyordu.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Hindistan işgal altındaki Keşmir'de Hindulardan oluşan silahlı milis güç kuruyor
Birleşik Arap Emirlikleri, en fazla eski ABD askeri istihdam ülkeler arasında birinci
Hindistan'da devlet destekli Hindu çeteler Müslüman bir genci öldürüp ağaca astı

Haberler Haberleri