Bangladeş'te devrik lider Hasina'ya 'savaş suçu' soruşturması

Bangladeş'te devrik başbakan Şeyh Hasina hakkında eylemcilerin öldürüldüğü olaylar sebebiyle soruşturma başlatıldı.

Bangladeş'te devrik başbakan Şeyh Hasina tarafından geçmişte kurulan bir savaş suçları mahkemesinin, Hasina'nın kendisi hakkında üç ayrı "toplu katliam" soruşturması başlattığı belirtildi.

Soruşturmalar, Hasina'nın devrildiği olaylar sırasında yaşanan ölümleri ele alacak.

Hasina'nın 15 yıllık otokratik yönetimine karşı bir ay süren öğrenci protestoları sırasında 450'den fazla kişi polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiş, Hasina da 5 Ağustos'ta başbakanlıktan istifa ederek Hindistan'a kaçmıştı.

Mahkemenin soruşturma hücresinin müdür yardımcısı Ataurrahman "Bu aşamada ön kanıtları topluyoruz" dedi ve davaların "toplu cinayet ile ilgili olduğunu" ekledi.

AFP'ye konuşan Ataurrahman, "Bundan sonra suçların işlendiği yerlere gideceğiz" dedi.

Yerel basında çıkan haberlere göre ayrıca ülke genelinde yerel polis birimleri Hasina aleyhine en az 15 dava açtı. Bazıları son olaylardan önceki konularla ilgili ve suçlamalar arasında "cinayet" ve "insanlığa karşı suçlar" yer alıyor.

Bangladeş'in "Uluslararası Suçlar Mahkemesi" (ICT) 2010 yılında Hasina tarafından ülkenin Pakistan'a karşı verdiği kurtuluş savaşı sırasındaki olayları soruşturmak üzere kurulmuştu.

Hasina döneminde ICT, aralarında Hasina'nın siyasi muhaliflerinin de bulunduğu 100'den fazla kişiyi idama mahkum etmişti. Mahkeme, uluslararası sözleşmelere uymadığı gerekçesiyle hak örgütleri tarafından sık sık eleştiriliyordu.

Hasina hükümeti, binlerce siyasi muhalifinin yargısız infazı da dahil olmak üzere hak ihlalleriyle suçlanıyordu.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri