Bangladeş'te onlarca kişinin öldüğü protestolar şiddetleniyor

Hükümet binalarının ateşe verildiği ve telekomünikasyonun kesintiye uğradığı şiddet olaylarında ölü sayısının artması bekleniyor.

Bangladeş'te devlet memurluğu kadrolarının dağıtımı konusunda ülke çapında düzenlenen öğrenci protestoları giderek şiddete dönüşürken olaylarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Günlerdir devam eden protestoların ardından Cuma günü öğrenci göstericiler polis ve hükümet yanlısı eylemcilerle çatışmaya devam etti, hükümet binaları ateşe verildi ve telekomünikasyon ciddi şekilde kesintiye uğradı.

Başkent Dakka'dan bildiren Al Jazeera'den Tanvir Chowdhury, "Her şey çok hareketli, yoğun ve şu anda durum çok kritik" dedi.

"Bulunduğum yerden sadece birkaç yüz metre ötede, sabahtan beri gösteri yapan yaklaşık altı üniversite var ve o bölgeden hala silah sesleri, ses bombaları ve her türlü gürültü geliyor çünkü öğrenciler oradan ayrılmayı reddediyor."

AFP haber ajansının Cuma günü bildirdiğine göre Perşembe günkü şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 32'ye yükseldi.

Al Jazeera daha önce Perşembe gecesi itibariyle çoğunluğu başkent Dakka'da olmak üzere en az 19 protestocunun öldürüldüğünü bildirmişti.

Diğerleri ise yakınlardaki Narayanganj ve doğudaki Chittagong kentindeki protestolarda öldürüldü.

Ülkenin 64 bölgesinin neredeyse yarısında çatışmalar yaşandığına dair haberlerle birlikte ölü sayısı artabilir. Olaylarda 1.000'den fazla kişi de yaralandı.

Perşembe günü hükümet tarafından ülkenin internetinin neredeyse tamamen kesilmesinin ardından yapılan bir polis açıklamasında, protestocuların çok sayıda polis ve devlet dairesini yaktığı, tahrip ettiği ve "yıkıcı faaliyetler" gerçekleştirdiği belirtildi.

Bunlar arasında, yüzlerce öğrencinin binayı basıp ateşe vermesinin ardından hala kapalı olan devlet yayın kuruluşu Bangladeş Televizyonu'nun Dakka'daki merkezi de vardı.

Polis açıklamasında, tahribatın devam etmesi halinde "hukuku azami ölçüde kullanmak zorunda kalacakları" belirtildi.

Komiser Habibur Rahman AFP'ye yaptığı açıklamada, polisin Cuma günü Dakka'daki tüm mitingleri gün boyu yasakladığını söyledi.

Telekomünikasyon ağlarının çöktüğü, ülkede sadece bazı sesli aramaların çalıştığı ve Cuma sabahı mobil veri veya geniş bant olmadığı bildirildi.

Yurtdışından gelen aramalar da çoğunlukla yapılamıyordu.

Facebook ve WhatsApp gibi sosyal medya platformları da çalışmıyordu.

Öğrenci protestocular Cuma günü ulusal kapanma çağrılarını genişleteceklerini söyledi ve ülke genelindeki camileri öldürülenler için cenaze namazı kılmaya çağırdı.

Hükümet 'uzlaşmacı'

Başbakan Şeyh Hasina'nın bu yılın başlarında yeniden seçilmesinden bu yana en büyük eylem olan ülke çapındaki protestoları, 170 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık beşte birinin işsiz ya da eğitimsiz olduğu yüksek genç işsizliği körüklüyor.

Protestocular devletin, ülkenin bağımsızlık hareketine liderlik eden Hasina'nın Avami Ligi partisinin müttefikleri için devlet işlerinin yüzde 30'unu ayırmaya son vermesini talep ediyor.

Söz konusu pozisyonlar, 1971 yılında ülkenin Pakistan'dan bağımsızlığını kazanması için savaşan gazilerin aile üyelerine ayrılıyor.

İstihdamın yüzde 26'sı da kadınlara, engellilere ve etnik azınlıklara tahsis ediliyor.

Geriye 400.000 mezunun kamu hizmetleri sınavında yarıştığı yaklaşık 3.000 pozisyon kalıyor.

Liyakate dayalı bir sistem isteyen öğrenciler haftalardır gösteri yapıyordu ancak Pazartesi günü Dakka Üniversitesi kampüsünde patlak veren şiddet olaylarının ardından protestolar tırmandı ve öğrenciler polisle ve Avami Birliği'nin öğrenci kanadıyla şiddetli bir şekilde çatıştı.

Hükümet Çarşamba günü tüm devlet ve özel üniversiteleri süresiz olarak kapattı ve kampüslere çevik kuvvet polisi ve Sınır Muhafızları paramiliter gücünü gönderdi.

Al Jazeera'den Chowdhury hükümetin "uzlaşmacı” bir görüntü sergilediğini söyledi.

"Hukuk bakanı, başbakanın kendisine uzlaşmaya varması ve kota protestocularıyla masaya oturması talimatı verdiğini açıkladı" dedi.

Ancak konuştuğu öğrenciler "hükümetle masaya oturmayı düşünmeden" önce "polis ve hükümet yanlısı öğrenci kanadı üyelerinin adalete teslim edilmesini" istediklerini söylediler.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri