Bangladeş’teki Arakanlı Müslümanların durumu 'en vahşi tablolardan biri'

Bangladeş’teki mülteci kamplarını ziyaret eden Birleşmiş Milletler’e bağlı üst düzey yöneticiler, Mynmar’dan Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslüman mültecilerin son durumlarıyla ilgili gözlemlerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler’e bağlı üç üst düzey yönetici Bangladeş’teki mülteci kamplarını ziyaret etti. BM yetkilileri, Mynmar’dan Bangladeş’e kaçan Arakanlı Müslüman mültecilerin son durumlarıyla ve ziyaretleriyle ilgili tespitlerinin yer aldığı kapsamlı bir raporu Genel Sekreter Antonio Guterres’e sundu.

BM Göçmenlik Dairesi Direktörü (IOM) Antonio Vitorino, BM Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Flippo Grandi ve BM Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, Bangladeş’e yaptıkları ziyarette Arakanlı Müslümanların bulunduğu kampları ziyaret etti. Bu yetkililerin mültecilerin durumuyla ilgili insanı yardımın geliştirmesi konusunda Bangladeş hükümetiyle bir dizi görüşmeler de yaptıkları kaydedildi.

Bangladeş’teki kamplarda 1,2 milyon mülteci yaşıyor

Bangladeş’teki mülteci kamplarında, Myanmar’dan kaçan ve zorlu yolculuklar geçirmek zorunda kalan 1 milyon 200 bin mülteci barınıyor.

BM üst düzey yöneticileri bölgedeki ziyaretlerini kasırga mevsiminin başlamasından hemen önce gerçekleştirdi. Bölgede beklenen muson yağmurlarıyla birlikte kamplarda yaşayan mültecilerin sel, heyelan ve bir çok salgın hastalıklara maruz kalabileceği kaydedildi.

​​“En vahşi tablolardan birini gördük”

BM Acil Yardım Koordinatörü Mark Lowcock, kamplara 2017 yılında gerçekleştirdiği ilk ziyareti sırasında, anne ve babasının katledildiğine tanıklık eden çocuklarla tanıştığını belirterek, “Çok korkunç, şiddet, vahşet ve kadınlara yönelik cinsel saldırılarıyla dolu birçok insan hikayesi dinlemiştim. Hayatımda gördüğüm en vahşi tablolardan biriydi. Mülteciler tüm bu şartlar sonrasında hayatta kalmayı başardı. Bu gelinen son durumda sağ kalmayı başaran mültecilerin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu son ziyaretimizde Cox Bazaar mülteci kampını ziyaret ettik. 12 yaşın altındaki çocuk mültecilerin 540 bininin neredeyse yarısının temel ihtiyaçlardan tamamen mahrum olduğunu, bir diğer yarısının da çok sınırlı bir şekilde eğitim olanaklarından faydalandıklarını görüyoruz” dedi.

“Mültecilerin durumu ortada”

BM Mülteciler Yüksek Komiseri (UNHCR) Flippo Grandi ise Bangladeş’teki mülteci kamplarındaki Arakanlı Müslüman mültecilerle ilgili gözlemlerini şöyle aktardı: 

“Bölgede yaklaşık iki yıldır süren kriz nedeniyle şu anda bu kamplardan bulunan Arakanlı mültecilerin geleceği ortada diyebilirim. Myanmar'a dönebilecekleri uygun şartların oluşacağı bir zaman öncesinde entegrasyon döneminden geçiyorlar. Bu süreçte mültecilere öğrenme, becerilerini arttırma ve kendi toplumlarına yeniden kazandırmak için destek vermeliyiz. Arakanlı Müslümanlar insanlık tarihinde yaşanan en büyük mülteci göçlerinden birini yaşadı. Birçok yara sarıldı ancak başta çocuk ve kadınların durumları olmak üzere birçok şey hala kırılgan.”

“Salgın hastalık riski var”

BM Göçmenlik Dairesi Direktörü (IOM) Antonio Vitorino, Bangladeş’teki kamplarda yaşayan mültecilerin başta muson yağmurları olmak üzere pek çok tehlikeye karşı savunmasız bir durumda olduklarını kaydederek, “Bölgedeki hava koşulları yüzünden kamplarda yaşayan Arakanlı Müslüman mülteciler için endişeliyiz. Bir taraftan da Arakanlı Müslümanların kendi ülkeleri, Myanmar’a dönüşlerini ve hayatlarını yeniden kurmalarını sağlamak için destek vermeyi sürdürüyoruz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

Bangladeş'teki Arakan mülteci kamplarında Muson yağmurları sele yol açtı
Arakanlı Müslümanları öldüren Myanmarlı askerlere tahliye
BM'den Arakan için insani yardım çağrısı

Haberler Haberleri