Mali'nin tozlu Sevare şehrinin sokaklarında BM polisi gece devriyesinde gezerken, Sada Cissoko duygularına hakim olamadan içini döktü.
Yerel bir okulda danışman olan 48 yaşındaki Cissoko Bloomberg mikrofonuna, "Mali'de dünyanın her tarafından askerler var. Ama dronelara ve harcanan kaynaklara rağmen işler daha da kötüleşiyor. Mantıklı değil." dedi.
En 'ölümcül' görev
Mali, 2013 yılında cihat yanlısı grupların ülkedeki Batı hegemonyasını kırma ve İslam devleti kurma iddiası ile organize olması ve Sahil bölgesinde binlerce Batı ve Birleşmiş Milletler askerinin eşzamanlı olarak konuşlandırılması sonucu çatışmaların yaşandığı bir ülke haline geldi.
Mali, dünyadaki en 'ölümcül' BM misyonuna ev sahipliği yapıyor. Beş yıl önce 15 bin kişilik bir askeri konuşlanmanın ardından bu yana 100'den fazla BM askeri saldırılarda öldürüldü. BM askerleri, ülkedeki Fransız varlığına açıkça destek oluyor.
Timbuktu saldırısı
Geçtiğimiz haftalarda El Kaide'nin Batı Afrika kolu olan İslam’a ve Müslümanlara Destek Cemaati, Timbuktu hava üssüne canlı bomba saldırısında bulunmuş ve BM askerleriyle çatışmaya girmişti. Saldırı sonucu hava üssü terminali kullanılamaz hale gelmiş, 14 Fransız ve BM askeri yaralanmıştı.
Risk danışmanlığı şirketi Verisk Maplecroft'ta kıdemli bir Batı Afrika analisti olan Sean Smith, "Mağrib El Kaidesi'nin kapasitesinin, Timbuktu saldırısında da görüldüğü üzere git gide büyüdüğü açıkça ortada. Ülkede konuşlanan yerel ve uluslararası birliklerin Mağrib El Kaidesi'nin daha da güçlenmesini engelleyemediği görülüyor. Daha fazla asker göndermek zannedildiği gibi daha etkili veya kolay değildir." dedi.
Bu yıl, G5 Sahil olarak bilinen yeni bir Batı Afrika gücünün, bölgesel sınır güvenliğini güçlendirmek için 5000 askeri görevlendirilmesi planlanıyor. İngiltere, Çin, Almanya, İsveç ve Kanada BM operasyonuna askeri birliklerle veya teçhizatla destek veriyor. Komşu Nijer'de ABD, 800 askeri bulunan bir askeri hava üssü inşa ediyor. Fransa’nın Barkhane misyonu Mali, Burkina Faso, Çad ve Nijer’deki militanları etkisiz hale getirmek üzere 4 bin askerden oluşuyor.
Fransa'nın rolü ve neo-emperyalizm
Sean Smith, "Fransa'nın Batı Afrika ve Mali'deki sömürge ve sömürge sonrası tarihi göz önüne alındığında, Barkhane'yi neo-emperyal işgal gücü olarak tanımlamak cihat gruplarının örgütlenmesini kolaylaştıracaktır." diyor.
Geçtiğimiz yıl Nijer'deki bir pusuda dört ABD askerinin öldürülmesinden sonra, bölgede artan ABD askerinin rolü dikkat çekti. Bu durum bazı Kongre üyelerini bölgede genişleyen bir Pentagon varlığı olduğuna düşünmeye itiyor.
Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham, Ekim ayında gazetecilere verdiği bir demeçte, "Afrika'da daha çok faaliyet göreceksiniz, daha az değil." demişti.
"Askeri çözüm yok"
Mali'deki bileşik kuvvetler yüzlerce cihat yanlısını öldürse de grupların örgütlenmesini ve ilerlemelerini durduramadı. Burkina Fasolu G5 Komutan Yardımcısı Yaya Sere, çatışmalara askeri bir çözüm bulunmadığını belirterek, "Askeri operasyonlarla cihatçıların bozguna uğratılamayacağı ortada." ifadelerini kullandı. Okyanusa kıyısı olmayan Mali, BM’nin İnsani Gelişme Endeksi’ndeki 188 ülke arasında 175. sırada bulunuyor. Ülke Başkanı İbrahim Boubacar Keita, hükümetine yapılan milyarlarca dolarlık uluslararası yardımlara rağmen ülkede istikrarı sağlayamadı.
Sevare'de bir üst düzey BM askeri gözlemcisi olan Boubacar Hassane, İslamcı grupların cazibesini anlamanın kolay olduğunu söyledi. Batı destekli hükümetin yolsuzluklarının ve ordu tarafından yapılan insan hakları ihlallerinin cihat yanlısı örgütlenmelerin işini kolaylaştırdığını vurguladı.
Kaynak: Mepa News