Belarus'ta muhalif kesime baskı artıyor

İnsan hakları aktivistleri, Belarus'ta son yüzyılın en ağır siyasi baskı döneminin yaşandığını söylüyor.

İnsan hakları aktivistleri, Belarus'ta son yüzyılın en ağır siyasi baskı döneminin yaşandığını söylüyor.

Sovyetler Birliği zamanındaki Stalin iktidarıyla karşılaştırılan dönemde Minsk yönetiminin muhaliflere yönelik politikaları eleştiriliyor.

27 yıldır ülkeyi yöneten Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun geçtiğimiz yıl Batı ve muhalifler tarafından hileli görülen seçimleri kazanmasının ardından ülkede aylarca süren gösteriler yapıldı.

Belarus geneline yayılan protestolarda, 35 binden fazla eylemci gözaltına alındı ve göstericilere yönelik şiddet uygulandı.

İnsan hakları örgütlerine göre, Belarus'ta aralarında öğrenci, doktor, gazeteci, işçi ve emeklilerin de bulunduğu, farklı yaş grubu ve mesleklerden 608 kişi siyasi tutuklu olarak cezaevinde.

Tutuklular arasında 17 yaşındaki Mikita Zalatarou da bulunuyor. Protestolara katıldığı gerekçesiyle şubat ayında 4 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Zalatarou ve iki arkadaşı cumhurbaşkanlığı seçiminden bir gün sonra düzenlenen protesto gösterilerinde polise molotof kokteyli attığı suçlamasıyla gözaltına alındı. Zalatarou suçlamaları reddetti. Epilepsi hastası olduğunu ve mahkeme sürecinde ilaç tedavisine izin verilmediği söyleyen Zalatarou aynı zamanda hapishanede şiddet gördüğünü öne sürdü.

63 yaşındaki Niamera'ya polise karşı şiddetten hapis cezası

63 yaşındaki emekli Yuzef Niamera ise protestolar sırasında polis tarafından şiddet uygulanan bir kadını korumaya çalıştığı için bir buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Polonya sınırına yakın bir şehirde protesto gösterilerine katılan Niamera, kadın protestocuya copla vuran polisi ittiği için yargılandı. Niamera'ya ”polise karşı şiddet” ve “kamu düzeninin ağır ihlali” suçları atfedildi.

24 yaşındaki aktivist Alana Gebremariam ise öğrenci grevi düzenlediği için geçtiğimiz ay 2 buçuk yıl hapis cezası aldı. Belaruslu Öğrenciler Birliği'ne liderlik eden Gebremariam, ülke çapında başlayan öğrenci grevi dalgasının ardın onlarca kişiyle birlikte Ekim ayında gözaltına alınmıştı. Gebremariam, “kamu düzenini ağır bir şekilde ihlal eden eylemler düzenlemek” suçlamasıyla yargılandı.

Belaruslu medya kuruluşu Tut.by'nin Genel Yayın Yönetmeni 43 yaşındaki Maryna Zolatava, cezaevinde ya da yargılama süreci devam eden 29 gazeteciden yalnızca biri.

Yetkililer Tut.by'ı kapattıktan sonra mayıs ayında Zolatava'yı gözaltına aldı.

Ülkenin en iyi gazetecilerinden biri olarak nitelendirilen Zolatava, Tut.by'da çalışan diğer 14 gazeteciyle birlikte vergi kaçırmakla suçlanıyor ve suçlu bulunması halinde 12 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Kaynak: Euronews

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri