Belçika, ülkenin vatandaşı olan, Suriye'deki kamplarda kalan IŞİD üyelerinin çocuklarını geri alacağını duyurdu.
Başbakan Alexander De Croo, parlamentoda verdiği demeçte, "Ulusal Güvenlik Konseyi, çocukların ülkelerine geri gönderilme sürecini doğruladı, yaş sınırı 12 olarak belirlendi." dedi.
"Çocukların El-Hol kampında kalmaları durumunda 'yarının teröristleri' olabileceğini" söyleyen De Croo, ayrıca bazı annelerin de ülkeye geri kabul edilebileceğini ancak onlarla ilgili tek tek inceleme yapılacağını kaydetti.
Karar kapsamında 30 ile 50 arasında çocuğun Belçika'ya getirilmesi planlanıyor.
Belçika'da mahkeme, Suriye'deki IŞİD üyelerinin 10 çocuğunun ülkeye geri getirilmesi yönünde karar vermişti.
Euronews'e konuşan Belçikalı milletvekili Saskia Bricmont, kararın hem insani açıdan hem de güvenlik açısından önemli olduğunu söyledi.
Kamplarda kalanların radikalleşme eğiliminden endişe duyduklarını anlatan Bricmon, "Çocukları geri getirme kararı son derece önemli ve insani nedenlerden ötürü acil. Su içmeden, doğru beslenmeden büyüyen çocuklar, psikolojik ve aynı zamanda kronik hastalık riski taşıyor. İkinci sebep güvenlik. Uzun zamandır böyleydi ama şimdi kamplardaki durum kötüye gidiyor." diye konuştu.
BM'den ülkelere çağrı
Birleşmiş Milletler bu yılın başında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplarda mahsur kalmış 27 bin çocuğun ülkelerine geri getirilmesi çağrısında bulunmuştu.
BM yine şubat ayı başında 57 üyesinden Suriye'deki binlerce vatandaşını ülkelerine kabul etmesini istedi.
Suriye'de yerlerinden edilenlerin toplandığı en büyük kamp olan El Hol'da BM verilerine göre yaklaşık 62 bin kişi yaşıyor. Yüzde 80'den fazlasını IŞİD'in elindeki son toprak parçasını da 2019 yılında kaybetmesiyle kaçan kadınlar ve çocuklar oluşturuyor.