Berlin seçimlerinin resmi olmayan ilk sonuçlarında göre, sandıktan birinci çıkan parti yüzde 21,6 dolayında oy oranı ile Sosyal Demokrat Parti (SPD) oldu. Katılımın yüzde 66 dolayında olduğu seçimlerde SPD’nin Berlin'deki koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) rekor düşüş yaşadı ve oy oranı yüzde 17,6'da kaldı.
SPD ve CDU'nun hemen arkasında ise Yeşiller ve Sol Parti yer alıyor. Sol Parti yüzde 15,6'lık oy oranına ulaşırken, Sol Parti'nin arkasından gelen Yeşiller ise seçmenlerin yüzde 15,2'sinin desteğini almayı başardı. Sağ popülist Almanya için Alternatif'in (AfD) oy oranı ise % 14,2 olarak saptandı.
Seçimlerin yapıldığı başkentin yanı sıra Almanya genelinde de sonuçlar merakla beklendi. Bugünkü seçimlere 2011’deki son seçimlere göre katılımın yoğun olduğu gözlendi. Öğle saatlerine kadar seçmenlerin yüzde 25’inin oy kullandığı başkentte eyalet seçim merkezi yönetimi bu oranla geçen seçimler kıyaslandığında neredeyse yüzde 6’lık bir artış elde edildiğini duyurdu.
4 milyonluk nüfusa sahip Berlin'de bugün yapılan eyalet parlamentosu seçimleri için yaklaşık 2 buçuk milyon seçmen sandık başına çağrıldı. Yapılan açıklamada katılımın yüzde 70 seviyelerinde olduğu kaydedildi. Berlinli seçmenler oy kullanabilmek için seçimlerin yapıldığı salonların önünde zaman zaman uzun kuyruklar oluşturdu.
Seçmenler bugün kullandığı oylarla hem Berlin eyalet parlamentosundaki hem de hem de 12 seçim bölgesindeki temsilcilerini belirledi. Seçime 21 parti katıldı.
Hâlihazırda Berlin eyaleti Sosyal Demokratlar (SPD) ve Hristiyan Demokrat Parti (CDU) koalisyonuyla yönetiliyor. Berlin kent eyaletine hükümet eden Belediye Başbakanı ve Sosyal Demokrat Parti’nin adayı Michael Müller’in seçimden ağır yenilgi alsa da yine de birinci çıkması bekleniyordu. Seçim sandık çıkışı ilk sonuçlarına göre gelecekte Berlin’de iki ortaklı koalisyon imkânı bulunmuyor. Olası koalisyonun yeni ortakları Yeşiller ve Sol Parti oluşturabilir.
Seçimlerde parlamentoya toplam sekiz Türkiye kökenli milletvekili girmeyi başardı. Buna göre Sosyal Demokrat Parti’den Dilek Kolat, Ülker Radziwill ve Derya Çağlar seçildi. Ülker Radziwill gibi dördüncü kez parlamentoya giren Dilek Kolat geçen dönemde Çalışma, Uyum ve Kadından Sorumlu Bakan olarak görev yapıyordu. Derya Çağlar ise ilk kez seçildi.
Yeşiller partisinden de üç Türkiye kökenli eyalet meclisine girdi. Canan Bayram 2006 yılından beri parlamentoda milletvekili olarak görev yapıyor. Turgut Altuğ’un bu ikinci dönemi olacak, Fatoş Topaç ise bu seçimlerde ilk kez seçildi.
Hristiyan Demokrat Birlik'ten ise geçen dönemde Eyalet Sağlık Bakanlığı’nda müsteşarlık görevinde bulunan Emine Demirbüken-Wegner parlamentoya girdi. Sol Parti’den de Hakan Taş ikinci kez seçildi.
Seçimlerde Sosyal Demokrat Parti, Hristiyan Demokrat Birlik, Sol Parti ve Yeşiller’den toplam 20 Türkiye kökenli aday bulunuyordu.
Seçimlere bağımsız olarak katılan 5 Türk kökenli adayın oyları ise çok düşük düzeyde kaldı.
Kaynak: Deutsche Welle Türkçe