Lübnanlı yetkililerin, Beyrut'ta patlamaya neden olan 2 bin 750 ton amonyum nitratı 6 yıl boyunca güvenliksiz bir şekilde limanda tutması uzmanları şaşırttı.
Gübre üretiminde kullanılan endüstriyel bir madde olan amonyum nitrat, taş ocaklarında ve madenlerde patlayıcı olarak da kullanılıyor.
Söz konusu tehlikeli madde, kontaminasyondan etkilenirse, benzen ile karıştırılırsa veya güvensiz bir şekilde depolanırsa tehlikeli hale gelebiliyor.
"Tarihin en büyük nükleer olmayan patlaması"
Patlayıcı madde imhası konusunda uzmanlaşmış bir İngiliz şirketi olan Alford Technologies CEO'su Ronald Alford, "Bu patlama bir nükleer bombadan daha az ve geleneksel bir bombadan daha güçlü olarak sınıflandırılabilir. Bu, muhtemelen tarihin en büyük nükleer olmayan patlamaları arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Beyaz ve kırmızı duman
Flinders Üniversitesi Kriminal, Çevre ve Analitik Kİmya Koleji'nden Stuart Walker, "Patlama görüntülerinde önce beyaz ve gri duman gördük. Ardından büyük bir kırmızı duman bulutu ve büyük beyaz mantar bulutunun açığa çıktığı görüldü. Bu, beyaz ve gri dumanın amonyum nitrat, kırmızı ve kahverengi dumanın nitrik oksit ve su olduğunu gösterir" değerlendirmesinde bulundu.
"Beyrut patlaması bir kaza gibi görünüyor"
Walker, şöyle devam etti:
"Amonyum nitrattan patlayıcı yaparsanız, bu kırmızı bulutun görünmemesi gerekir. Görünüşleri oksijen seviyesinin doğru olmadığı ve bu nedenle patlayıcı madde olarak karıştırılmadığını ortaya çıkarıyor. Beyrut patlaması, kasıtlı değilse sadece bir kaza gibi görünüyor."
Los Angeles'taki Kaliforniya Üniversitesi Kimya Profesörü Anrdrea Sila, "Böyle bir miktarın altı yıl boyunca gözetimsiz bırakıldığına inanmak zor. Adeta bir saatli bomba" görüşünü dile getirdi.