Biden: Gazze'de ateşkes artık çok yakın

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Gazze'de ateşkes anlaşması için diplomatik girişimlerini sürdürmek üzere Cumartesi günü Orta Doğu'ya gidecek.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Gazze'de ateşkes anlaşmasının artık çok yakın olduğunu söyledi ve Orta Doğu'daki tarafları, İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutuklular karşılığında Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmaya varmak için devam eden müzakereleri baltalamamaları konusunda uyardı.

Biden Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada görüşmelerin başlamasından öncesine göre bir anlaşmaya “çok çok daha yakın” olunduğunu söyledi ancak “henüz o noktada değiliz” uyarısını da yaptı.

Biden, “Birkaç sorun daha var. Bence bir şansımız var” dedi.

Biden yönetiminin Gazze'de ateşkes sağlamaya yönelik önceki çabaları başarısızlıkla sonuçlanmış ve Washington'un kilit müttefiki İsrail'e karşı baskı kullanma konusunda isteksiz görünmesi nedeniyle Başkan'a yönelik eleştiriler artmıştı.

Biden yaptığı ayrı bir açıklamada Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın diplomatik girişimleri sürdürmek üzere Cumartesi gününden itibaren Orta Doğu'ya gideceğini duyurdu.

Biden ayrıca Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Sani ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile görüştüğünü ve bu iki liderin ABD'nin çabalarını güçlü bir şekilde desteklediklerini ifade ettiklerini söyledi.

Katarlı, Mısırlı ve ABD'li arabulucuların Gazze konusunda bir anlaşma sağlamaya çalıştığı Katar'ın başkenti Doha'da yürütülen ateşkes görüşmelerine Cuma günü ara verildi ancak önümüzdeki hafta Kahire'de bir anlaşmaya varılması umuduyla yeniden başlanması bekleniyor.

Katar, Mısır ve ABD tarafından Cuma günü yapılan ortak açıklamada, “Artık hayat kurtaracak, Gazze halkını rahatlatacak ve bölgesel gerilimi azaltacak bir sonuca giden yol açılmıştır” denildi.

Üst düzey bir ABD'li yetkili, 10 aydır devam eden şiddeti sona erdirmeye yönelik son diplomatik çabaları "son ayların en verimli çabaları" olarak nitelendirdi.

Adının açıklanmaması kaydıyla Reuters'e konuşan yetkili, son 48 saat içinde tüm katılımcıların “burada gerçekten bir sonuca varmak için yeni bir ruh olduğu konusunda fikir birliği” olduğunu söyledi.

Yetkili, “Üzerinde çalıştığımız konuların çoğunda epey ilerleme kaydettik” dedi.

Al Jazeera'nin kıdemli siyasi analisti Marwan Bishara görüşmelerle ilgili “iyimserlik duygusu” olduğunu belirterek müzakerecilerin Hamas esirleri ile İsrail'deki Filistinli tutukluların takası konusunda “köprü kurabildiklerini” söyledi.

Diğer zorluklar arasında savaştan sonra Gazze-Mısır sınırını kimin kontrol edeceği ve Filistinlilerin Gazze içinde serbest dolaşımına ilişkin soruların yer aldığını söyledi.

Perşembe günü bir İsrail heyeti ve arabulucular, Gazze'de en az 40,000 Filistinlinin ölümüne neden olan savaşı sona erdirmek için aylardır süren görüşmelerin son turuna başlamıştı. Filistinli grup Hamas görüşmelere doğrudan katılmadı ancak görüşmelerin gidişatı hakkında bilgilendirildi.

Yetkililer, İsrail heyetinde Mossad Başkanı David Barnea, iç güvenlik servisi Shin Bet'in başkanı Ronen Bar ve ordunun baş rehine müzakerecisi Nitzan Alon'un yer aldığını söyledi.

Beyaz Saray ise görüşmelere CIA Direktörü Bill Burns ve ABD'nin Orta Doğu temsilcisi Brett McGurk'ü gönderdi. Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman bin Casim Al Sani ve Mısır İstihbarat Şefi Abbas Kamil de toplantıya katıldı.

Washington, Hamas lideri İsmail Heniye 'nin 31 Temmuz'da Tahran'da öldürülmesinin ardından İran'ın İsrail'e misillemede bulunacağı uyarısı yaptığı bir dönemde Gazze'de varılacak bir ateşkes anlaşmasının daha geniş çaplı bir savaş riskini ortadan kaldırmasını umuyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri