Biden İsmail Heniye suikastı sonrası ilk kez konuştu

ABD, İsmail Heniye'ye yönelik suikastta parmağı olmadığını savunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden Perşembe günü yaptığı açıklamada Filistinli grup Hamas'ın lideri İsmail Heniye'nin bir suikast sonucu hayatını kaybetmesinin İsrail'in Gazze'deki savaşında ateşkese ulaşılmasına yardımcı olmadığını söyledi.

Heniye'nin İran'da suikasta uğramasının İsrail'e karşı misilleme tehditlerine yol açmasının ardından Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir savaş riski arttı.

Hamas ve İran Devrim Muhafızları, Gazze'de ateşkes sağlanması için uluslararası arabuluculukla yürütülen dolaylı görüşmelere katılan Heniye'nin öldüğünü doğruladı.

İran, Heniye'nin öldürülmesinin yeni cumhurbaşkanının yemin törenine katılmasından saatler sonra gerçekleştiğini açıkladı.

Biden Perşembe günü geç saatlerde gazetecilere Heniye'nin öldürülmesinin bir ateşkes anlaşması şansını yok edip etmediği sorulduğunda "Bu yardımcı olmuyor" dedi .

Biden ayrıca Perşembe günü erken saatlerde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile doğrudan bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Netanyahu hükümeti suikastın sorumluluğunu üstlenmedi ancak "İsrail'in son dönemde Hamas ve Lübnan merkezli Hizbullah da dahil olmak üzere İran'ın vekillerine ağır darbeler indirdiğini ve herhangi bir saldırıya güçlü bir şekilde karşılık vereceğini" söyledi.

İsrail'in İran ve Hizbullah ile yaşadığı gerilim, İsrail'in on binlerce kişinin ölümüne ve insani bir krize neden olan Gazze saldırısı nedeniyle zaten gergin olan bölgede çatışmanın genişleyeceği yönündeki endişeleri arttırdı.

Gazze Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarda yaklaşık 40.000 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 2,3 milyonluk nüfusun neredeyse tamamının yerinden edildiğini, bunun da bir açlık krizine yol açtığını ve İsrail'in reddettiği soykırım suçlamalarına neden olduğunu söylüyor.

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Heniye'ye yönelik suikasta dahil olmadığını savunuyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri