ABD ordusu, 14 yıldır varlık gösterdiği Somali'den tamamen çekildi.
Ordu kaynakları tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD bir süredir devam ettiği geri çekilme sürecini dün tamamladı. Böylece Doğu Afrika ülkesi Somali'de bulunan yaklaşık 800 Amerikan askeri tamamen ülkeden çekilmiş oldu.
ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Sözcüsü Albay Christopher P. Karns tarafından yapılan açıklamaya göre çekilme süreci tamamlanırken, ABD'nin bölgede "çok kısıtlı" bir varlığı kaldı. Bu varlığın, bölgedeki askeri ve siyasi işleri yürütecek az sayıda askerle sınırlı olduğu tahmin ediliyor.
Somali'den çekilen askerlerin nereye konuşlandırıldığına dair bir ayrıntı ise paylaşılmadı. Sözcü Karns, Eş Şebab'a yönelik saldırıların ise devam edeceğini ifade etti. ABD'nin bölgedeki varlığının hava saldırıları düzenlemekle sınırlı kalacağı, karadaki askeri faaliyetlerin ise Mogadişu hükümet güçlerince sürdürüleceği düşünülüyor.
ABD, 1990'lı yıllarda da askeri operasyonlar düzenlediği Somali'ye son olarak 2007 yılında askeri müdahalede bulunmuştu ve o tarihten bu yana ülkede bulunuyordu.
ABD Somali'de ne yapıyordu?
ABD'nin Doğu Afrika'daki varlığının odağında hiç şüphesiz Somali vardı. 1990'lı yıllarda ülkeye doğrudan askeri olarak müdahil olmaya başlayan ABD, İslami Mahkemeler Birliği yönetiminin devrilmesiyle siyasi olarak da ülkede ağırlığını koymuş oldu.
ABD, ülkede Afrika Birliği'nin Somali'deki AMISOM misyonuna da büyük ölçüde destek veriyordu.
ABD Somali'de federal hükümeti askeri, siyasi ve iktisadi olarak ayakta tutuyor. Buna ek olarak Mogadişu hükümeti askeri birliklerini destekleyen ABD ordusu, bu birliklere askeri eğitim veriyordu. ABD hava kuvvetleri Somali'de El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'a karşı sıklıkla hava saldırıları düzenliyor.
ABD ordusu ülkede sivil kayıpları ve insan hakları ihlalleriyle de suçlanıyor.
Son dönemde ABD'nin Somali'deki hava saldırılarında artış yaşanmıştı. Bu artış paralelinde Trump'ın Somali'de "zafer" ilan edip ülkeden çekilmek isteyebileceği tahmin ediliyordu.
Bundan sonra ne olacak?
ABD halihazırda Somali'de bulunan en etkin yabancı güç konumundaydı. ABD askerleri ülkeden çekildikten sonra Eş Şebab'ın Mogadişu hükümeti ve AMISOM karşısında etkisini artırması bekleniyor.
ABD'nin Somali'den askerlerini çektikten sonra yine de insansız hava aracı saldırılarını sürdürebileceği düşünülüyor.
ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin, diğer yabancı devletlerin Somali'deki varlığını da etkileyebileceği ifade ediliyor. Çin'in de son dönemde Doğu Afrika'da etkinliğini artırmak istediği biliniyor. ABD'nin bu kararının bölgede Çin varlığını da artırabileceği belirtiliyor.
Diğer yandan Türkiye de ABD'nin ardından Mogadişu yönetimine bağlı askeri güçleri ciddi boyutta destekleyen ülkelerden biri.
ABD'nin bölgedeki etkinliğini kaybetmesiyle Türkiye'nin Somali özeli ve Doğu Afrika genelinde daha etkili bir askeri ve siyasi misyon yüklenmesi muhtemel.
Kaynak: Mepa News