Bir haftada iki lideri öldürülen Hizbullah'ın başına kim geçecek?

Hasan Nasrallah ve Haşim Safiyuddin'in ölümünün ardından Lübnan Hizbullahı'nın yeni liderinin kim olacağı tartışmaları yeniden başladı.

İran destekli Lübnan Hizbullahı'nı yaklaşık 30 yıldır yöneten Hasan Nasrallah, 27 Eylül günü İsrail'in Beyrut'ta düzenlediği bir hava saldırısında yaşamını yitirdi.

Nasrallah'ın ardından grubun yeni liderinin kim olacağı tartışılırken, bu görevin Nasrallah'ın kuzeni ve Hizbullah'ın İcra Heyeti'nin başındaki isim olan Haşim Safiyuddin'e verileceği ifade edildi.

Ancak Nasrallah'a yönelik saldırıdan 6 gün sonra Safiyuddin de Beyrut'ta düzenlenen bir İsrail saldırısında hedef alındı.

3 Ekim günü düzenlenen saldırıda Safiyuddin'in öldürüldüğü öne sürüldü. İsrail ordusu da Hizbullah da henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

Safiyuddin'in ölümünün ardından Hizbullah'ın yeni liderinin, grubun Siyasi Heyet lideri İbrahim Emin es Seyyid olacağı öne sürüldü.

Bölge kaynakları, İbrahim Emin es Seyyid'in grubun yeni lideri olarak belirlendiğini iddia etti.

Hizbullah ise konuya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

1960 yılında Bekaa Vadisi'ndeki Huş en Nebi yerleşiminde doğan İbrahim Emin İran'daki Kum kentinde dini eğitim aldı. 1980'lerde Lübnan'daki Şii hareketlerden Emel Hareketi'nin önemli isimlerinden biri oldu.

Ardından Hizbullah'ın kurucularından biri oldu ve grubun sözcüsü olarak görev yaptı. İbrahim Emin es Seyyid grubun kuruluşundan bu yana en üst düzey siyasi isimlerinden biri olmayı sürdürüyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri