Birleşmiş Milletler'den çağrı: Fosil yakıta desteğe son verin

İklim değişikliğiyle mücadele için kurulan R20 Koalisyonu üyeleri Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen zirvede buluştu.

İklim değişikliğiyle mücadele için kurulan R20 Koalisyonu üyeleri Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen zirvede buluştu. Zirveye katılanlar arasında yer alan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘acilen yeşil ekonomiye geçilmesi’ için çağrıda bulundu.

2011 yılında, dönemin California valisi Arnold Schwarzenegger’in girişimiyle kurulan R20 Koalisyonu ulusal yönetimler, uluslararası kuruluşlar, akademi ve finans kurumları ve özel şirketlerden oluşan ve iklim değişikliğiyle mücadelede bölgesel eylem hedefini güden, Birleşmiş Milletler’in de desteklediği bir grup. Koalisyonun en temel misyonu, bölgesel bazda yeşil ekonomiye geçişlerin hızlandırılması için çaba sarf etmek ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda katkı sağlamak.

Guterres: "İnsanlar değil, kirlilik vergilendirilmeli"

Bu yıl Eylül ayında yapılacak BM İklim Zirvesi’nin ön hazırlık buluşması olarak düzenlenen R20 Koalisyonu Dünya Zirvesi’nde konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres kent altyapılarında karbonun giderilmesi, kömür santrallerinin durdurulması ve sürdürülebilir üretim ve tüketimin teşvik edilmesi çağrısında bulundu.

Yetkililere seslenerek, “İnsanlar değil, kirlilik vergilendirilmeli” diyen Guterres, “Fosil yakıtları için sübvansiyon vermeyi bırakın” diye konuştu. Guterres ayrıca özel sektörün ve yatırımcıların da kirliliği arttıran eylemlerden ve bu eylemlere destek vermekten vazgeçmeleri ve iklim değişikliğiyle mücadele konusunda “cesurca ve azimle” adım atmaları gerektiğini vurguladı.

R20 Koalisyonu, yönetimlerin BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve Paris Anlaşması kararları doğrultusunda, özellikle yerel ve bölgesel ölçekte çalışmalarının ilerletilmesi ve gözlemlenmesi açısından önemli bir platforma dönüşmüş durumda.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

İklim değişikliğiyle mücadelede bireysel olarak neler yapılabilir?
Atmosferdeki karbondioksit oranı insanlık tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştı

İnsan ve Yaşam Haberleri