Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Filistin'in BM'ye tam üye olma teklifini destekleyerek, Filistin'in BM'ye katılmaya ehil olduğunu kabul etti ve BM Güvenlik Konseyi'ne "konuyu olumlu bir şekilde yeniden değerlendirmesini" tavsiye etti.
Genel Kurul, kararı 143 lehte ve 9 aleyhte oyla kabul ederken 25 ülke çekimser kaldı. Karar Filistinlilere BM'ye tam üyelik hakkı vermiyor, sadece BM'ye katılma hakkı tanıyor.
BM Genel Kurulu'nun tek başına BM'ye tam üyelik verme yetkisi bulunmuyor. BM'ye tam üye olmak için yapılan başvurunun önce 15 üyeli Güvenlik Konseyi, ardından da BM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Önergenin konsey tarafından tekrar oylanması halinde ABD tarafından veto edileceği düşünülüyor.
Cuma günkü karar tasarısı Filistinlilere Eylül 2024'ten itibaren bazı ek haklar ve ayrıcalıklar tanıyacak. Bu doğrultuda Filistin Genel Kurul'da üyeler arasında bir koltuğa sahip olacak ancak oy hakkına sahip olmayacak.
Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas, kararın kabul edilmesinin dünyanın Filistin halkının hak ve özgürlüklerinin yanında ve İsrail'in işgaline karşı olduğunu gösterdiğini savundu.
Öte yandan İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan oylamayı kınadı ve BM'nin artık bir "terör devletini saflarına kabul ettiğini" iddia etti.
Al Jazeera'nin siyasi analisti Marwan Bishara ise "Bence stratejik açıdan bu oylama Gazze için bir fark yaratmayacak. Bu çok daha sembolik. Filistin'in dünya arenasında statü kazanması için önemli bir kilometre taşı." ifadelerini kullandı.
Bishara ABD'ye yönelik tutumların Cuma günkü oylamayı etkilemiş olabileceğini ifade ederek "Bence lehte oyların önemli bir kısmı Filistin'e destek amacıyla olduğu kadar ABD'ye de karşıydı ve kanaatimce ABD'nin baskısı altında çekimser kalanların sayısı da az değildi." dedi.
Kaynak: Mepa News