Birleşmiş Milletler'in (BM) İsviçre'nin Cenevre ve Avusturya'nın Viyana şehirlerindeki merkezlerinde bulunan sunucularına geçen yıl siber saldırı düzenlendiği ve bazı bilgilerin hacklendiği açıklandı.
Yetkililer siber saldırıların çok ileri düzey bir yöntemle yapıldığını ve işin arkasında devlet destekli unsurların olabileceğini belirtti.
BM İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Rupert Colville yaptığı açıklamada sahip oldukları bilgisayar sistemlerine her gün saldırı düzenlendiğini belirterek, "Bu sefer hacklendik ancak çok fazla ileri gitmeyi başaramadılar. Çok gizli bilgilere ulaşamadılar." diye konuştu.
BM'de çalışan ve adının açıklanmasını istemeyen bir yetkiliyse yaz mevsiminden beri sistemlerinin zorlandığını, ancak şu ana kadar verilen hasarın boyutunun tam olarak bilinemediğini söyledi. Son saldırıda BM İnsan Hakları ofisinde çalışanlarla alakalı bazı listelerin ve elektronik posta adreslerinin ele geçirildiği ancak yönetim kadrosuna ait bilgilerin ve şifrelerin korunduğu açıklandı.
BM Sözcüsü Stephane Dujarric saldırıyı kim ya da kimlerin düzenlediğiyle ilgili henüz bir bilgiye ulaşamadıklarını belirterek, "Viyana'da bulunan BM Uyuşturucu ve Suç Bürosu ile ilgili önemli bilgilere ulaşamadılar. Ancak altyapı bileşenlerine yönelik bir saldırı oldu. Saldırıda kullanılan yöntem ve kullanılan unsurlar, hacklerların büyük bir kaynaktan beslendiğini ve kapasitelerinin yüksek olduğunu ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.
BM Bilgi ve Teknoloji Ofisi yetkilileri toplamda 42 serverın gizliliğinin ifşa edildiğini, 25'inin ise şüpheli durumda olduğunu açıkladı. BM'nin Cenevre'deki genel merkezinde son birkaç aydır ana veri merkezlerinin internetle bağlantısının kesildiği, şifrelerin yeniden yazıldığı ve sistemlerin temizlenmesi için çalışmaların sürdüğü bilgisi aktarıldı.
Geçtiğimiz günlerde dünyanın en zengin iş adamı Amazon'un kurucusu olan Jeff Bezos'un iPhone cihazının WhatsApp üzerinden hacklenmesi sonrası Birleşmiş Milletler yetkilileri bu uygulamadan uzak durulması gerektiğini açıklamıştı.