BM: 2023'te çatışmalarda ölen çocukların yüzde 40'ı Gazze'den

Veriler yalnızca BM tarafından doğrulandığı belirtilen ölümleri içeriyor.

Birleşmiş Milletler'in teyit ettiğini açıkladığı vakalara ilişkin yakında yayınlanacak bir rapora göre, geçen yıl dünya genelinde çatışmalarda öldürülen çocukların yaklaşık yüzde 40'ını Gazze'deki çocuklar oluşturuyor.

Genel Sekreter Antonio Guterres, Bloomberg News tarafından incelenen ve bu ayın sonunda kamuoyuna açıklanması planlanan raporda, "2.000'den fazla Filistinli çocuğun öldürülmesinin" 2023 yılında çocuklara yönelik şiddetin "aşırı seviyelere" çıkmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Verilerin yalnızca BM'nin doğrulayabildiği ölümleri içerdiğini belirten rapor, savaşın ilk üç ayında Filistinlilere ait olduğu bildirilen binlerce ölümle ilgili tespitlerin halen yapılmakta olduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşında ölenlerin sayısı, ABD, Katar ve Mısır'ın da aralarında bulunduğu arabulucuların başaramadığı çatışmaları durdurmaya yönelik küresel çabaları harekete geçirdi. Çatışmalar devam ettiği için ölümlerin ayrıntılarını teyit etmek zor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı verilerine göre İsrail’in hedef tanımayan katliamlarına hayatını kaybedenlerin sayısı 37.000’i aştı.

Guterres raporda, savaşın "çocuklara yönelik ağır ihlallerde eşi benzeri görülmemiş bir ölçek ve yoğunluk sergilediğini, çatışmaların ağır ihlallerde yüzde 155'lik bir artışa yol açtığını" belirtti. BM, hem İsrail ordusunun hem de Hamas'ın askeri kanadının ve Filistin İslami Cihad'ın Gazze'deki çocukları korumak için "yeterince çaba göstermediğini” ileri sürdü.

BM, raporun "çocuklara yönelik ihlallerin tüm boyutlarını temsil etmediğini, ancak Birleşmiş Milletler tarafından doğrulanmış eğilimleri sağladığını" belirtti. Bildirilen ihlalleri incelemek için BM, yerel gözlemcilerin iddiaları bağımsız olarak doğrulamasını gerektiren bir izleme ve raporlama mekanizmasına dayanıyor.

BM'nin yıllık raporu dünya çapındaki çatışmalarda 18 yaşından küçüklere yönelik şiddet vakalarını inceliyor. Raporun Güvenlik Konseyi'ne sunulduğu 20 yılı aşkın süredir İsrail ve Hamas ilk kez çocuklara karşı "ağır ihlaller işleyen" aktörlerin yer aldığı kara listeye dahil edildi.

Örgütü son derece eleştiren İsrail'in BM Büyükelçisi Gilad Erdan geçen hafta yaptığı açıklamada İsrail'in rapora dahil edilmesinin "ahlaksızca bir karar" olduğunu söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen üst düzey bir BM yetkilisine göre İsrail, kararın kendisine bildirilmesinden önceki günlerde, çocuklara yönelik şiddetin önlenmesi konusunda BM ile işbirliği yapma niyetinde olduğunu ifade etmişti. Yetkili, o zamandan bu yana konuyla ilgili sessizliğini koruduğunu söyledi. İsrail'in BM misyonu Çarşamba günü yapılan yorum talebini yanıtsız bıraktı.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri