Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) 2019 yılında 250 bin Suriyelinin ülkesine geri döneceğini tahmin ettiğini açıkladı. BMMYK'nın Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Emin Avad, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, "Bu sayı, (sığınmacıların) dönmelerini engelleyen unsurları ortadan kaldırma hızımıza göre artabilir de azalabilir de" ifadesini kullandı. Avad, sığınmacıların geri dönmelerinin önündeki en büyük engelin, kendilerine ve sahip oldukları mülklere dair resmi belgeleri elde edememeleri olduğunu belirtti.
BM yetkilisi, "Bu engellerin dışında, zorunlu askerlik çağrısına uymama ya da ordudayken saf değiştirme gibi durumlara ilişkin af konuları var" diye ekledi. Awad, sığınmacıların ülkelerine dönmesinin sağlanması için Suriye'de hem yerleşim hem de tarım alanlarındaki mayın ve patlamamış mühimmatın temizlenmesi gerektiğini de söyledi.
"Şu an genel anlamda savaş sona erdi. İdlib dâhil birkaç yer hariç. Orada da bildiğiniz üzere müzakere edilmiş bir ateşkes ve çatışmasızlık bölgesi var" açıklamasında bulunan Awad, "Suriye'deki durum düzeldikçe, sığınmacıların bir bölümü evlerine dönüyor" dedi.
Başta Dera, Şam ve Humus
Bu yıl şu ana kadar yaklaşık 37 bin sığınmacının Suriye'ye döndüğünü söyleyen Awad, bu kişilerin gittiği vilayetlerin başında Dera, Şam ve Humus'un geldiğini ifade etti.
Yaklaşık 5,6 milyon Suriyeli sığınmacının ise hâlen Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve Mısır'da yaşadığını belirten BM yetkilisi, bu sayıya yurt dışında doğan 1 milyon Suriyeli çocuğun da dâhil olduğunu ifade etti.