Fotoğraf: Yasser Qudih
Perşembe günü yayınlanan bir BM raporuna göre, Gazze Şeridi'ndeki evlerin yeniden inşası, önceki çatışmalarda olduğu gibi devam ederse gelecek yüzyıla sarkabilir.
Yaklaşık yedi ay süren İsrail bombardımanı milyarlarca dolarlık hasara yol açarken, kalabalık Gazze Şeridi'nin yüksek katlı beton binalarının birçoğunu harabeye çevirdi ve bir BM yetkilisi yıkımı “Ay yüzeyi" olarak nitelendirdi.
Filistinlilere ait veriler, İstail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden aralıksız saldırılarının 80.000 evin yıkıldığını gösteriyor. İsrail saldırıları ayrıca on binlerce Filistinlinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan değerlendirmede, Gazze'nin "tamamen yıkılan tüm konut birimlerini restore etmek için yaklaşık 80 yıla ihtiyacı olduğu" belirtildi.
Ancak raporda, inşaat malzemelerinin 2021'deki son krizden beş kat daha hızlı teslim edildiği en iyi senaryoda, bunun 2040 yılına kadar yapılabileceği belirtildi.
UNDP değerlendirmesi, mevcut çatışmanın süresine bağlı olarak savaşın sosyoekonomik etkilerine ilişkin bir dizi öngörüde bulunuyor ve onlarca yıl devam edecek sıkıntılar öngörüyor.
UNDP Yöneticisi Achim Steiner yaptığı açıklamada, "Bu kadar kısa bir süre içinde benzeri görülmemiş düzeyde insan kaybı, sermaye tahribatı ve yoksulluktaki keskin artış, gelecek nesillerin de geleceğini tehlikeye atan ciddi bir kalkınma krizine yol açacaktır" dedi.
Rapora göre, savaşın dokuz ay sürdüğü bir senaryoda, 2023 sonunda Gazze nüfusunun yüzde 38,8'ini oluşturan yoksulluk yüzde 60,7'ye yükselecek ve orta sınıfın büyük bir bölümünü yoksulluk sınırının altına sürükleyecektir.
Kaynak: Mepa News, Reuters