BM: Gazze'deki enkazın temizlenmesi 14 yıl sürecek

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana devam eden kara, hava ve deniz bombardımanları nedeniyle Gazze Şeridi dev bir moloz yığınına dönmüş vaziyette.

Bir Birleşmiş Milletler yetkilisi Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki yıkıcı savaşından geriye kalan patlamamış mühimmat da dahil olmak üzere büyük miktarda molozun kaldırılmasının yaklaşık 14 yıl sürebileceğini söyledi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, 2.3 milyon insanın yaşadığı bu dar ve kıyı bölgesinin büyük bir kısmını, çoğu sivilin evsiz, aç ve hastalık riski altında olduğu moloz yığınlarıyla dolu bir araziye dönüştürdü.

Birleşmiş Milletler Mayın Faaliyeti Birimi (UNMAS) üst düzey yetkilisi Pehr Lodhammar, Cenevre'de düzenlenen bir brifingde, savaşın büyük ölçüde şehirleşmiş ve yoğun nüfuslu bölgede tahmini 37 milyon ton enkaz bıraktığını söyledi.

Gazze'de bulunan patlamamış mühimmatın tam sayısını belirlemek mümkün olmasa da, yıkılan binaların molozları da dahil olmak üzere enkazın temizlenmesinin belirli koşullar altında 14 yıl sürebileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Lodhammar, "Ateşlenen ve işlevini yerine getiremeyen kara mühimmatının tipik olarak en az yüzde 10'luk bir arıza oranı olduğunu biliyoruz" dedi.

"100 kamyonla 14 yıllık bir çalışmadan bahsediyoruz."

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'na göre İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında en az 34,356 Filistinli öldü, 77,293 Filistinli de yaralandı. İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin tamamına yakınını kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri