Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün Gazze Şeridi'nde "yeterli sayıda gün" boyunca acil ve uzun süreli insani yardım molası verilmesi çağrısında bulundu.
15 üyeli konsey, Hamas'ın elindeki tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını da talep eden kararı kabul etti.
Karar metninde "tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardım erişimini sağlamak için Gazze Şeridi boyunca yeterli sayıda gün boyunca acil ve genişletilmiş insani yardım duraklamaları ve koridorları tesis edilmesi" çağrısında bulunuluyor.
Konsey'de veto yetkisine sahip olan ABD, Rusya ve İngiltere; Malta tarafından hazırlanan karar tasarısına ilişkin oylamada çekimser kaldı. Geri kalan 12 üye ise lehte oy kullandı. Karar metninde ateşkes ifadesine ise yer verilmedi.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vassily Nebenzia yaptığı açıklamada Rusya'nın çekimser kalma nedeninin, kararda derhal ateşkes çağrısı yapılmaması olduğunu söyledi.
ABD ve İngiltere ise metinde Hamas kınanmadığı için çekimser kaldı.
ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield oylamanın ardından konseye yaptığı açıklamada "Nihayetinde ABD, Hamas'ı kınamayan ya da tüm üye devletlerin vatandaşlarını terörist saldırılardan koruma hakkını teyit etmeyen bir metne evet oyu veremezdi" dedi.
İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward da yaptığı açıklamada "Bu saldırıların barbarlığı hepimiz için açık olmalı Ancak şunu açıkça ifade etmeliyim ki, konseyin bu kriz hakkında konuşması hayati önem taşıyordu ve gecikmiş bir karardı ve biz kararın amacını güçlü bir şekilde destekliyoruz: Yardımın içeri girmesi ve rehinelerin dışarı çıkarılması." ifadelerini kullandı.
BM Güvenlik Konseyi Ekim ayında iki hafta içinde dört ayrı karar konusunda oylama yapmıştı. Rusya iki kez gerekli asgari oyu alamamış, ABD Brezilya'nın hazırladığı bir karar tasarısını veto etmiş ve Rusya ve Çin ABD'nin hazırladığı bir karar tasarısını veto etmişti.
Kaynak: Mepa News