Dünyada eşi görülmemiş insani krizin yaşandığı Yemen'de, İran destekli Husilerin, Birleşmiş Milletler'in yardım programlarının yarısını engellediği öne sürüldü.
İddialara göre Şii grup, bu taktikle yardımlar üzerindeki kontrolünü ve BM'ye karşı nüfuzunu güçlendirmeyi hedefliyor.
AP'nin yardım kuruluşlarında çalışan yetkililere ve belgelere dayandırdığı haberde ayrıca, Husilerin milyar dolarlar değerindeki dış desteği de bloke ettiği ortaya atıldı.
Adının açıklanmasını istemeyen BM yetkilisi, acil yardıma muhtaç en az 2 milyon sivilin bu blokajdan etkilendiğini ifade etti.
'Yardımlar yerine ulaşmıyor, kayıtlar tutulmuyor'
Diğer bir iddia ise Husilerin kontrolündeki bölgelere yapılan mali yardımların yerine ulaşmadığı ve kayıtlarının tutulmadığı yönünde. AP, elde ettiği BM belgelerine dayanarak, kamu kurumlarının işlemesi ve devlet memurlarının maaşlarının ödenmesi için yapılan desteğin üçte birinden fazlasının yerine ulaşmadığını kanıtladığını yazdı.
BM ile birlikte diğer yabancı derneklerin, yardımları engelleme şantajı yapan Husilerin taleplerine arka planda direndiği belirtiliyor.
AP'ye göre, BM Yemen İnsani İşler Koordinatörü Lise Grande'nin, ekim ayında Husilerin atadığı başbakana yolladığı mektup, silahlı grubun 'yardımlar üzerinden BM ile pazarlık yaptığına' işaret ediyor.
Grande'nin Şii grubun taleplerini eleştirdiği mektupta, söz konusu isteklerin yardımların ulaşmasını erteleyeceği ve çoğunun temel insani ilkeleri ihlal eder derecede olduğu yazıyor. Mektupta yer alan ve BM'nin reddettiği taleplerden biri Yemen için ayrılan insani yardım fonunun yüzde 2'sinin Husilere verilmesi.
'Talepler nedeniyle 300 bin kadın ve çocuk doğrudan etkilendi'
Yetkililere göre geçtiğimiz hafta Şii grup yüzde 2'lik talepten geri adım attı ancak diğer maddeler için baskı yapmayı sürdürüyor. Geçen perşembe günü Brüksel'de yapılan bir toplantıda, Husilerin BM'nin faaliyetlerini engellemeye devam etmesi halinde, yardım derneklerinin ve uluslararası bağışçıların yardımları kesme kararı aldığı ortaya çıktı.
BM'den yetkililere göre Dünya Gıda Programı'nın her ay 12 milyon Yemenliye yaptığı gıda yardımını azaltması gündemde. "Husiler sivilleri daha fazla rehine olarak tutamaz" diyen yetkili sorumluluğun silahlı grupta olduğunu ifade etti.
İddialar arasında Husilerin yardım faaliyetlerinde bulunan BM misyonuna gerekli evrakları vermediği, kontrol ettikleri bölgelerde hareketlerini kısıtladığı yönünde. Husilerin yüzde 2'lik talebinde ısrar etmesinden dolayı 300 bin hamile ve yeni doğum yapmış kadınla 5 yaşın altındaki çocukların, 6 aydır temel gıdadan yoksun kaldığı söyleniyor.
Savaş nasıl başladı?
Arap Baharı ayaklanmalarının başladığı 2011'de başkent Sana'daki olaylar zinciri Devlet Başkanı Salih'in 33 yıl sonra ülkeyi terk etmesine yol açtı. Salih'in yerine 2012 yılında Mansur Hadi seçildi ancak istikrarı sağlayamadı.
2014'te başkent Sana'nın kontrolünü ele geçiren İran destekli Husiler Aden'e taarruz başlattı. Mansur Hadi müttefiki Suudi Arabistan'a sığındı.
2015'de Suudi Arabistan öncülüğünde Husilerin ilerleyişini durdurmak için bir koalisyon gücü oluşturuldu.
2017'de isyancı Husiler Suudi Arabistan'a yaklaşmakla suçladıkları Ali Abdullah Salih'i öldürdü. Mansur Hadi başkent Sana'yı Husilerden geri almak için operasyon başlattı.
Yemen'de, Husilerle Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri arasındaki çatışmalar, her savaşta olduğu gibi en çok çocukları etkiledi.
Eşi benzeri görülmemiş insani kriz yaşanıyor
Ülkede 6 yıldır süren çatışmalar 5 bine yakın ailenin evlerini terk etmesine neden oldu. Ülkedeki durumu gözetleyen kurumlara göre savaş, 100 binden fazla kişinin yaşam hakkını elinden aldı. Dünyada eşi benzeri görülmemiş insani krizin yaşandığı Yemen'de, gıda ve ilaca muhtaç milyonlarca kişi ölümle burun buruna yaşıyor.