BM insan hakları uzmanı 21 yıl sonra ilk kez Guantanamo'yu ziyaret edecek

Birleşmiş Milletler Özel Rapörtörü Fionnuala Ní Aoláin, Guantanamo'ya yakın zamanda yapacağı ziyarette cezaevinde durum tespiti yapacak.

Birleşmiş Milletlerin "terörle mücadelenin yanı sıra insan hakları ve temel özgürlükleri koruma ve teşvik etme" üzerine çalışan özel rapörtörü bu ay ABD'nin 21 yıl önce açtığı Guantanamo cezaevini ziyaret edecek.

BM çarşamba günü yaptığı açıklamada Özel Rapörtör Fionnuala Ní Aoláin'ın 6-14 Şubat tarihleri arasında ABD'yi ve Guantanamo cezaevine bir ziyaret düzenleyeceğini duyurdu.

Ni Aolain'ın Guantanamo'ya yönelik ziyaretinin ardından cezaevine ve mahkumların durumuna dair tespitlerini ve yorumlarını paylaşması beklenecek.

BM Özel Rapörtörü Ní Aoláin'ın ayrıca Guantanamo ziyareetini tamamlamasının ardından cezaevinin eski mahkumlarıyla görüşmeler gerçekleştireceği ifade ediliyor.

Birleşmiş Milletler, 21 yıl önce ABD tarafından açılan Guantanamo gözaltı tesisine teknik bir ziyaret için Washington yönetimlerine ziyaret talebinde bulunmaktaydı ancak bu talepler birçok kez reddedilmişti.

Ní Aoláin'ın ziyareti, BM tarafından Guantanamo'ya gerçekleştirilmiş teknik düzeyde ilk ziyaret olacak.

İnsan hakları örgütleri, BM özel raportörünün Guantanamo'ya yapacağı ziyareti memnuniyetle karşılayan açıklamalarda bulunurken Ní Aoláin, şu anda cezaevinde olan mahkumların sağlık koşullarını gözden geçirmeye çağrıldı.

ABD, Guantanamo'daki mahkumlara yeterli tıbbi imkan sağlamadığı gerekçesiyle eleştiriliyor ve tutuklulara gerekli tedavi süreci sağlamayarak tıbbi ihmale yol açmakla suçlanıyor.

BM Özel Rapörtörü Ní Aoláin daha önce başta ABD ve İngiltere olmak üzere dünya  genelindeki ülkelerin "aşırıcılıkla mücadele" politikalarını eleştiren isimlerden biri olmuştu.

Ní Aoláin, söz konusu politikaların azınlıkların, dini grupların haklarını ihlal ettiğini savunmuştu.

21'nci yılında Guantanamo kronolojisi

ABD'nin işkence, kötü muamele ve ihlalleri ile anılan Guantanamo hapishanesi, 21 yılı geride bıraktı.

20 yıllık süreçte toplam 780 farklı kişi hiçbir yargılama olmadan Guantanamo'da tutulurken, halihazırda tutulanların sayısı 35.

Şimdiye dek Guantanamo'da tutulan mahkumların uyrukları ise şöyle:

219 Afganistan, 134 Suudi Arabistan, 115 Yemen, 72 Pakistan, 23 Cezayir, 22 Çin, 14 Fas, 12 Tacikistan, 12 Kuveyt, 12 Tunus, 12 Sudan, 11 Suriye, 11 Libya, 9 Irak, 9 Ürdün, 9 İngiltere, 8 Rusya, 7 Fransa, 6 Bahreyn, 6 Özbekistan, 5 Filistin, 5 Mısır, 5 Türkiye, 4 Somali, 4 Bosna, 4 Kazakistan, 3 Moritanya, 3 İran, 2 Malezya, 2 Kanada, 2 Belçika, 2 Avustralya, 1 Kenya, 1 Endonezya, 1 Tanzanya, 1 Etiyopya, 1 Maldivler, 1 Uganda, 1 Türkmenistan, 1 Katar, 1 Danimarka, 1 devletsiz Arakanlı, 1 Çad, 1 İspanya, 1 İsveç, 1 Bangladeş, 1 Azerbaycan, 1 Birleşik Arap Emirlikleri.

780 mahkumdan 9'u Guantanamo'da hayatını kaybetti, 35'i halen tutuluyor. 732 mahkum ise diğer ülkelere nakledildi. Bunların bir kısmı cezaevinde tutulmayı sürdürürken, bir kısmı bir çeşit ev hapsinde, bazıları ise serbest.

Guantanamo Kampı'nın ABD'ye yıllık maliyeti ise yaklaşık 540 milyon dolar. ABD Başkanı Joe Biden, kampın kapatılacağını vadetmiş olsa da, henüz bu yönde ciddi bir adım atılmış değil.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

İlgili Haberler

ABD bir Guantanamo mahkumunu Suudi Arabistan'a teslim etti
CIA'in cinsel işkencelerine maruz kalan Guantanamo mahkumu denetimli olarak serbest bırakıldı
Guantanamo'da mahkumlar arasında koronavirüs salgını patlak verdi

Hak İhlalleri Haberleri