BM: İran'a yaptırımlar kaldırılmalı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ABD'ye İran'a yönelik yaptırımlarını kaldırması çağrısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ABD'ye İran'a yönelik yaptırımları kaldırması çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'ne sunduğu bir raporda Guterres ABD'yi "İran İslam Cumhuriyeti ile petrol ticaretine ilişkin muafiyetleri uzatmaya ve nükleer silahların yayılmasını önleme projeleri için muafiyetleri tamamen yenilemeye" çağırdı.

Antonio Guterres bir ara çözüm önerdi. Guterres müzakerelerin sürdüğü bu dönemde yaptırımların geçici süre dondurulmasını istedi.

İran'a yönelik ABD yaptırımları Kasım 1979'da ABD'nin Tahran'daki büyükelçiliğinin basılıp çalışanlarının rehin alınmasından beri çeşitli seviyelerde sürüyor.

1996'da ABD bu yaptırımlara resmiyet kazandırmıştı.

2010'da ise İran'ın nükleer faaliyetleri nedeniyle BM tarafından İran'a yaptırım uygulanmaya başlanmıştı.

2015'te İran, ABD ve AB ile bir anlaşma imzalamış ve İran'a yönelik tüm yaptırımlar kaldırılmıştı. 2018'de ABD bu anlaşmadan çekildiğini duyurdu ve BM yaptırımlarının yeniden İran'a uygulanmasını istedi. Fakat AB ve BM bu kararı kabul etmedi. Bununla beraber ABD, İran ile iş yapan şirket ve devletleri yaptırımla tehdit ederek İran yaptırımlarının yeniden kısmen etkili olmasını sağladı.

Yaptırımlar İran'ın ithalatından çok ihracatını hedef alıyor. İran askeri ve yüksek teknolojili olmayan ürünleri yurt dışından teminde zorlanmıyor. Fakat petrol ihracatı başta olmak üzere İran'ın ihracatının engellenmesi İran'ın gelirlerini düşürüyor. Bu nedenle İran ekonomisinin 2018-2020 döneminde yaklaşık %20 daraldığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri