Çatışmalara taraf olan tüm gruplara, sivilleri koruma ve sağlık otoritelerinin Covid-19'la mücadeleye yoğunlaşması adına askeri operasyonları derhal durdurma çağrısı yapan BM ayrıca uluslararası insan haklarına ve insan hakları hukukuna saygı gösterilmesini talep etti.
Birleşmiş Milletler Libya Destek Misyonu (UNSMIL) tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak ile 31 Mart tarihleri arasında 131 hadisenin meydana geldiği belirtildi. Bunların 64'ü ölüm, 67'si de yaralanma olarak belgelendi.
Rakamlar 2019'un aynı dönemi ile karşılaştırıldığında sivillere yönelik saldırılarda genel anlamda yüzde 45'lik bir artış gözlendi.
Açıklanan BM verilerine göre ölümlerde yüzde 113 artış ve yaralanmalarda da yüzde 11 seviyesinde yükseliş yaşandı.
Ölüm ve yaralanma hadiselerinde kurbanların 82'si erkek, 22'si kadın, 19'u erkek çocuk ve 8'i de kız çocuklarından oluştu.
Ülkedeki sivil kayıplarının ana nedeninin kara savaşı olduğu kaydedilen açıklamada, bunu kasıtlı hedef alarak öldürme, hava saldırıları ve patlayıcılı cihazlarla gerçekleştirilen saldırıların takip ettiği aktarıldı.
BM: Hafter güçleri, kasıtlı hedef alıyor
Nüfusun yoğun olduğu bölgelerdeki sivillerin, ayrım gözetmeyen saldırıların hedefi olmasının yanı sıra roket ve topçu atışlarının ve Halife Hafter'e bağlık güçlerin (LNA) hedef alarak yaptıkları saldırıların sivil ölümlerindeki sayıyı arttırdığına dikkat çekildi.
BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL) verilerine göre, Halife Hafter'e bağlı LNA güçleri, 2020'nin ilk çeyreğinde sivillerin öldüğü ya da yaralandığı 106 hadiseye (49 ölüm ve 57 yaralanma) sebep oldu.
Bu rakam, toplam sivil ölümü ya da yaralanma hadiselerinin yüzde 81'ine denk geliyor.