55 Suriyeli STK ve yardım kuruluşunun katıldığı ‘Suriye Kampanyası’ grubu raporunu hem daha önce hem de halihazırda BM’de çalışmakta olan personelle ve başka yardım kuruluşlarında çalışan toplam 50 kişiyle yaptığı görüşmelere dayanarak hazırladı. BM’yi tarafsızlığını yitirmekle sulayan raporda BM'nin rejimin baskısına boyun eğdiği belirtildi.
Rapora göre, insani yardımların yüzde 88’i rejimin denetimindeki bölgelere kalan yüzde 21’i ise muhaliflerin kontrolündeki bölgelere gidiyor.
BM'nin yardım dağıtmak konusunda ana muhatabı olarak rejimi karşısına aldığını eleştiren kuruluşlar, bu durumun milyonlarca dolarlık yardımın tek bir tarafa gitmesine yol açtığını savundu.
BM yardımlarının dağıtıldığı ana bölgeler olan kuşatılmış bölgelerin sınıflandırılması da grubun eleştirilerinin arasında yer aldı.
BM’nin Suriye’de kuşatma altındaki bölgelerin sınıflandırılması konusunda sistematik bir şekilde başarısız olduğunu söyleyen kuruluşlar, BM'nin bu konuda rejimin baskısına boyun eğdiğini ve kuşatılmış bölgeler kriterlerine sahip bazı bölgelerin rejimin baskısı nedeniyle 'ulaşılması zor bölge' olarak kayıtlara geçirildiğini belirtti.
Suriye Kızılayını eleştirerek onun Suriye rejiminin bir parçası olduğunu söyleyen grup rejimin sorumlusunun olduğu kuşatılan bölgelerde 1 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğine dikkat çekti.
''Rejim BM'ye çalışanlarının vizeleri konusunda şantaj yaptı'
Suriye Kampanyası grubunun üyelerinden Baytna Suriye Örgütü Direktörü Esat Aşşi, BM’nin Suriye’de dağıttığı gıda yardımlarının yüzde 88’inin rejimin denetimindeki bölgelere gittiğini söyledi. Aşşi, BM’nin bunu Şam’daki bürolarının çalışmasının devam etmesini garantiye almak için yaptığını öne sürüyor.
Al Jazeera’ye telefonla röportaj veren Aşşi, rejimin BM çalışanlarına vize vermek konusunda uluslararası kuruluşa şantaj yaptığını söyledi.
Kaynak: Al Jazeera