BM'den çatışmalardaki sivil kayıpları dikkat çekmek için 'Siviller Hedef Değildir' kampanyası

Birleşmiş Milletler, dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen çatışmalarda, artan sivil kayıplara dikkat çekmek için bir kampanya başlattı

Birleşmiş Milletler, dünyanın çeşitli bölgelerinde meydana gelen çatışmalarda, son yıllarda giderek artan sivil kayıplara dikkat çekmek için dev bir kampanya başlattı. Uluslararası kampanyanın startı New York’ta Times Meydanı’nda verildi.

Çatışmalarda sivillerin hedef olmaması gerektiğini belirten Birleşmiş Milletler yetkilileri, tüm dünyayı, sivil kayıpları durdurmak için ‘#NotATarget’ hashtagiyle başlattıkları kampanya katılmaya davet etti.

‘19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’ New York’un ünlü Times Meydanı’nını dolduran binlerce kişi de ‘#NotATarget’ kampanyasının başlatıldığı etkinliği izledi.

Times Meydanı’nın ışıklı reklam panolarının arasına, sivil kayıplarını önlemek ve bu konuya dikkat çekmek için başlatılan ‘#NotATarget’ sloganı da girdi.

‘Siviller acımasızca hedef haline dönüşüyor’

Kampanya’nın startını Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler Dairesi (OCHA) Başkanı Stephen O’Brien verdi. Times Meydanı’nda kurulan sahnede bir konuşma yapan O’Brien, çatışma bölgelerinde zor durumda bulunan sivillere yardım götüren insani yardım görevlilerinin bile acımasızca hedef haline dönüştüğünü, şimdiye kadar çok sayıda yardım görevlisinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

O’Brien, tüm dünyaya, başlattıkları kampanyaya katılma çağrısında bulundu. Kampanyaya katılımın sayısının, milyonlar hatta milyarlarca kişiye ulaşabileceğinin altını çizdi.

Kampanyanın başlangıcı için düzenlenen etkinlikte, çatışmalarda ateş arasında kalan sivillerin yaşadıkları hüzün dolu anlar kendi ifadeleriyle anlatıldı. Etkinlikte, çatışma bölgelerinde görev yapan gazeteci, insani yardım görevlileri ve sivillerin bölgede hedef haline dönüşmesiyle ilgili görüşler de açıklandı.

O’Brien: ‘Kampanya insanların değer ve sorumlulukları adına bir fırsat’

Times Meydanı’nda startı verilen küresel kampanyanın resmi programı sonrasında, Amerika’nın Sesi’ne konuşan Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve İnsani İşler Dairesi (OCHA) Başkanı O’Brien, #NotATarget’ hashtagiyle başlattıkları kampanyaya kamuoyundan çok büyük bir destek aldıklarını söyledi.

O’Brien, “Genç veya yaşlı, Times Meydanı’nda turist veya New Yorklu veya yurt dışında yaşayan insanlar. Çok büyük destek ve katılım var“ dedi.

‘İnsani çalışmalara kamuoyu desteği ve evrensel saygınlık kazandırmak istiyoruz’

O’Brien, yapmak istedikleri şeyin, dünyanın bir çok bölgesinde süren çatışmalardaki insani yardım görevlilerinin, sivillerin hayatını korumak veya kurtarmak için verdiği çabaya, gereken evrensel saygınlığı kazandırmak olduğunu ifade etti. O’Brien, “Bu çalışmalarla daha da fazla kamuoyu desteği sağlamak istiyoruz“ dedi.

Dünyada meydana gelen afetlerde yapılan insani yardım çalışmalarında görev yapanların da unutulmaması gerektiğini hatırlatan O’Brien, insani yardım görevlilerinin hayatları pahasına da olsa büyük bir cesaret örneği göstererek çalışmalarını dünyanın dört bir tarafında sürdürdüğünü belirtti, bu kişilerin bazılarının da görev bölgelerinde yaşamlarının yitirdiğinin altını çizdi.

O’Brien, ‘Dünya İnsani Yardım Günü’ bu cesur insanların adına yapılıyor. ‘NotATarget’ etiketi insanların bu kampanyanın arkasında olmaları için bir fırsat. Sorumluluklarını bilerek küresel vatandaşlar olarak görevlerini yapmaları için bir fırsat” diye konuştu.

Guterres:’ Yardım görevlileri bile hedef oluyor’

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, ‘19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’ nedeniyle bir mesaj yayınladı. Guterres, dünyanın dört bir yanında çatışmaların ortasında kalmış sivillerin durumlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Çatışma bölgelerinde yardıma muhtaç kişiler için çalışan yardım görevlilerinin hedef alındığını belirterek bugün bu cesur insanların anıldığını söyledi. Guterres, sağlık ve insani yardım çalışanlarının, insani yardımları ulaştırmak için her gün hayatlarını riske atan yetkililerin ve uluslararası kuruluş çalışanlarının saygı ile anıldığını belirti.

‘65 milyon kişi evlerini terk etti’

Guterres, “Sağlık ve insani yardım çalışanları da aralarında olmak üzere pek çok sivil, yoğun çatışmaların en ağır yüküyle karşılaşıyor. Saldırıya uğruyorlar. Yardım malzemelerine ulaşımları engelleniyor. İnsani yardım depoları ve hastaneleri yağmalıyor. Evler, marketler, okullar tahrip ediliyor” dedi

65 milyon insanın evlerini terk etmek zorunda bırakıldığını ifade eden Guterres, “Dünya İnsani Yardım Günü’nde, küresel liderleri çatışmaların ortasında kalmış insanları korumak için ellerindeki tüm gücü kullanmaya davet ediyorum. Siviller hedef değildir. Sizde worldhumantarianday.org adresinden internet üzerinden yürüttüğümüz kampanyaya katılın” dedi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri