Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları ve Terörle Mücadele Özel Raportörü Fionnuala Ni Aolain, ABD'nin Guantanamo cezaevinde mahkumlara yönelik işkence uygulamaları sebebiyle özür dilemesini istedi.
Ni Aolain, ilk kez bir BM özel rapörtörü sıfatıyla gittiği Guantanamo'ya bu yıl yaptığı ziyaretin ardından cezaevine ilişkin değerlendirmelerini gazetecilere açıkladı.
Guantanamo cezaevinde hak ihlallerinin halen devam ettiğine değinen BM uzmanı yayımladığı raporda, mahkumların, sağlık, aileleriyle görüşme ve adaletlerinin sağlanması gibi haklarının yerine getirilmesi noktasında yapısal eksikliklerin bulunduğuna ve yetkililerin birçok konuda keyfi hareket ettiğine vurgu yaptı.
BM Özel Raportörü Ni Aolain, mahkumların isimleriyle değil seri numaralarıyla çağrıldığını belirterek bu politikanın tutsakları özgürlükten, iletişim sürecinden ve dış dünyayla ilişkiden derin bir şekilde mahrum bıraktığını ifade etti.
Ni Aolain, "neredeyse sürekli bir gözetim halinde olan, zorla hücreden çıkarma operasyonlarının düzenlendiği, yersiz kısıtlamaların uygulandığı Guantanamo cezaevinde halen hücre hapsinin bulunduğuna değindi.
Mahkumları işkenceye maruz bırakması sebebiyle ABD'nin bir özür açıklaması yapması gerektiğini vurgulayan Ni Aolain, Guantanamo'daki insan hakları ihlallerinin hesabının verilmesi ve kötü şöhretli cezaevinin kapatılması gerektiğini söyledi.
BM'nin Guantanamo'ya ilişkin bu açıklamalarının, cezaevinde işkence ve kötü muamelelerin zirveye çıktığı dönemlerden yıllar sonra gelmesi dikkat çekti.
Guantanamo cezaevi
2002'de kurulan Guantanamo'da şimdiye kadar 780 mahkum tutuldu. Bunların bir kısmı ülkelerine geri gönderilerek aileleriyle tekrar buluşma imkanına kavuşsa da büyük bir kısmı bu imkana sahip olamadı. Mahkumların bir kısmı Guantanamo'da hayatını kaybederken, bir kısmı da ailelerinden uzaktaki farklı ülkelerde zorunlu ikamete mecbur edildi. Birçok mahkumun yakınları ise, kendileri Guantanamo'dayken hayatlarını kaybetti.
Bir süredir ABD'ye Guantanamo cezaevinin kapatılması için çağrıda bulunulsa da Washington yönetimleri bu çağrıları yanıtsız Amerika merkezli Müslüman sivil haklar örgütü CAIR Başkanı Robert McCaw "Guantanamo'daki bu cezaevinin varlığını devam ettirmesi, ABD'nin insan hakları siciline sürülmüş bir leke olarak kalmaktadır." açıklamasını yapmıştı. Söz konusu cezaevindeki mahkumların tamamına yakınının herhangi bir suçlama yöneltilmeden tutulması tepki çekiyor.
ABD'nin Guantanamo'daki cezaevinde halen 30 mahkum tutuluyor.
Bunlardan;
- 16'sının süresiz olarak tutulduğu ancak güvenlik şartları karşılandığı an serbest bırakılacağı açıklandı.
- 3'ünün süresiz olarak tutulduğu açıklandı ve serbest bırakılmaları tavsiye edilmedi
- 10'u askeri mahkemelerde suçlandı ve yargılanıyor
- 1'i askeri mahkemelerde suçlu bulundu.
Kaynak: Mepa News