Boeing, 737 MAX kazalarıyla ilgili soruşturmada suçunu kabul etti

Federal bir yargıcın onayını gerektiren savunma, uçak üreticisini hüküm giymiş bir suçlu olarak tanımlayacak. Bir Adalet Bakanlığı yetkilisi Boeing'in ayrıca 243.6 milyon dolar ceza ödeyeceğini söyledi.

Bir hükümet yetkilisi Pazar günü yaptığı açıklamada, Boeing'in ABD Adalet Bakanlığı'nın iki 737 MAX ölümcül kazasıyla bağlantılı soruşturmasını çözmek için suç teşkil eden bir dolandırıcılık komplosu suçlamasını kabul ettiğini söyledi.

Federal bir yargıcın onayını gerektiren savunma, uçak üreticisini hüküm giymiş bir suçlu olarak tanımlayacak. Bir Adalet Bakanlığı yetkilisi Boeing'in ayrıca 243.6 milyon dolar ceza ödeyeceğini söyledi.

Suçlama, 2018 ve 2019 yıllarında beş aylık bir süre içinde Endonezya ve Etiyopya'da meydana gelen ve 346 kişinin ölümüne neden olan ve kurbanların ailelerinin Boeing'in yargılanmasını talep etmesine yol açan iki 737 MAX kazasıyla ilgili.

Suçlu bulunması, şirketin ABD Savunma Bakanlığı ve NASA gibi kurumlarla karlı devlet sözleşmeleri yapma olanağını tehdit edebilir. Boeing, Adalet Bakanlığı'nın Mayıs ayında şirketin ölümcül kazalarla ilgili 2021 anlaşmasını ihlal ettiğini tespit etmesinin ardından cezai kovuşturmaya maruz kaldı.

Yine de savunma Boeing'i, şirketin ölümcül 737 MAX uçak kazalarına yol açan kararlarının çoğunu daha da büyük bir kamu incelemesine maruz bırakabilecek çekişmeli bir duruşmadan kurtarıyor. Ayrıca bu yılın sonlarına doğru yeni bir CEO'ya sahip olacak olan şirketin, Spirit AeroSystems'i satın alma planları için onay ararken yoluna devam etmesini de kolaylaştıracak.

Boeing konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Yetkili, Boeing'in güvenlik ve uyum programlarını güçlendirmek için önümüzdeki üç yıl içinde en az 455 milyon dolar yatırım yapmayı da kabul ettiğini söyledi. Adalet Bakanlığı, firmanın uyumluluğunu denetlemek üzere üçüncü taraf bir gözlemci atayacak. Gözlemcinin, şirketin kaydettiği ilerleme hakkında mahkemeye yıllık raporlar sunması gerekecek.

Adalet Bakanlığı 30 Haziran'da Boeing'e bir savunma anlaşması teklif etti ve şirkete anlaşmayı kabul etmesi ya da ölümcül kazalarla bağlantılı önemli bir yazılım özelliği ile bağlantılı olarak Federal Havacılık İdaresi'ni dolandırmak için komplo kurma suçlamasıyla yargılanması için hafta sonuna kadar süre verdi.

Geçen hafta Adalet Bakanlığı'nın teklifi hakkında bilgilendirilen bazı ailelerin avukatı teklifi "iyi bir anlaşma" olarak eleştirdi. Aileler anlaşmaya mahkemede karşı çıkacaklarına söz verdiler.

Adalet Bakanlığı'nın Boeing'i suçlama çabası, Ocak ayında meydana gelen ayrı bir uçak arızasının üretici firmada devam eden güvenlik ve kalite sorunlarını ortaya çıkarmasından bu yana Boeing'i saran krizi derinleştirdi.

Alaska Havayolları'nın 5 Ocak'taki uçuşu sırasında yeni Boeing 737 MAX 9 uçağının paneli patladı ve bu olay, şirketi daha önceki ölümcül kazalar nedeniyle yargılanmaktan koruyan 2021 tarihli ertelenmiş kovuşturma anlaşmasının süresinin dolmasından sadece iki gün önce gerçekleşti. Anlaşma yalnızca Boeing'in ölümcül kazalardan önceki davranışlarını kapsıyor ve uçak üreticisini Ocak ayındaki olay veya diğer uygulamalarla ilgili diğer olası soruşturma veya suçlamalardan korumuyor.

Boeing, MAX'te kullanılan önemli bir yazılım özelliğini düşük hızlarda çalışacak şekilde genişlettiği konusunda Federal Havacılık İdaresi'ne bilerek yanlış beyanda bulunmaktan suçlu olduğunu kabul ediyor. Yeni yazılım, pilotlar için daha az yoğun eğitim gerektirerek Boeing'e tasarruf sağlamıştı.

Manevra Karakteristikleri Artırma Sistemi (MCAS), belirli koşullarda uçağın burnunu otomatik olarak aşağı itmek üzere tasarlanmış bir yazılım özelliğidir. FAA'nın Boeing'e 20 milyar dolara mal olan bir eylem olan uçağı 20 ay boyunca yere indirmesine yol açan iki kazayla bağlantılıydı ve hükümet Kasım 2020'de kaldırdı.

Yetkili, anlaşmanın bir parçası olarak Boeing'in yönetim kurulunun MAX kazalarında ölenlerin yakınlarıyla bir araya geleceğini söyledi.

Adalet Bakanlığı yetkilisi, anlaşmanın herhangi bir yöneticiyi korumadığını, ancak zaman aşımı nedeniyle bireylere yönelik suçlamaların olası görülmediğini söyledi.

Anlaşmaya varılan ceza Boeing'in ölümcül kazalarla ilgili 243.6 milyon dolarlık ikinci cezası olacak ve toplam cezayı izin verilen maksimum seviyeye çıkaracak. Şirket bu cezayı daha önce 2021'deki 2.5 milyar dolarlık uzlaşmanın bir parçası olarak ödemişti. 243.6 milyon dolarlık ceza, Boeing'in tam uçuş simülatörü eğitimi uygulamayarak tasarruf ettiği miktarı temsil ediyordu.

Bu kazaların kurbanlarının aileleri önceki anlaşmayı eleştirmiş ve bu yılın başlarında Adalet Bakanlığı'na Boeing'den 25 milyar dolara kadar para talep etmesi için baskı yapmıştı.

Bu yıl Adalet Bakanlığı, Boeing'in 2021 anlaşmasını ihlal etmesini soruştururken kurbanların ailelerini dinlemek için birkaç toplantı düzenledi.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.

Haberler Haberleri