Bulgaristan ve Romanya Pazar günü Avrupa'nın serbest dolaşımını sağlayan Şengen bölgesine katılarak 13 yıllık bir bekleyişin ardından sınır kontrolleri olmaksızın hava ve deniz yoluyla seyahatin önünü açtı.
Ancak Avusturya'nın vetosu, Viyana'nın olası bir sığınmacı akınından duyduğu endişeyi dile getirmesinin ardından, yeni uygulamanın kara yolları için uygulanmayacağı anlamına geliyor.
Kısmi üyeliğe rağmen, iki ülkenin hava ve deniz sınırlarındaki kontrollerin kaldırılması önemli bir sembolik değer ifade ediyor.
Dış politika analisti Stefan Popescu'ya göre Schengen'e kabul Bulgaristan ve Romanya için "önemli bir dönüm noktası" ve "Avrupa Birliği'ne ait olma ile saygınlık meselesini" simgeliyor.
AFP'ye konuşan Popescu, "Diğer Avrupa vatandaşlarından ayrı bir şeritte yürümek zorunda kalan her Romen farklı muamele gördüğünü hissediyordu" dedi.
Fransa'da yaşayan 35 yaşındaki Bulgar pazarlama yöneticisi Ivan Petrov, daha az yorucu bir seyahat ve zamandan tasarruf edeceği için heyecanlı olduğunu belirtti.
Avrupa Birliği Başkanı Ursula von der Leyen Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Bu her iki ülke için de büyük bir başarı ve dünyanın en geniş serbest dolaşım alanı olan Şengen bölgesi için tarihi bir an" diye konuştu.
"Birlikte, tüm vatandaşlarımız için daha güçlü, daha birleşik bir Avrupa inşa ediyoruz.”
29 ülke
Bulgaristan ve Romanya'nın da Pazar günü katılmasıyla Şengen bölgesi 29 üyeden oluşacak: 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeden 25'inin yanı sıra İsviçre, Norveç, İzlanda ve Lihtenştayn.
Romanya hükümeti Şengen kurallarının dört liman ve 17 havaalanı için geçerli olacağını, başkent Bükreş yakınlarındaki Otopeni havaalanının Şengen uçuşları için en büyük merkez olarak hizmet vereceğini söyledi.
Hükümetin açıklamasında, "Yolculara destek olmak ve Romanya'yı yasadışı yollardan terk etmek için bundan faydalanmak isteyenleri tespit etmek" üzere havalimanlarına sınır polisi ve göçmenlik memurları da dahil olmak üzere daha fazla personel görevlendirileceği belirtildi.
Sahte belgeleri olan kişileri yakalamak ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için gelişigüzel kontroller de yapılacak.
Bulgaristan ve Romanya yıl sonuna kadar Şengen'e tam olarak entegre olmayı umuyor, ancak Avusturya şu ana kadar sadece hava ve deniz rotalarında yumuşama gösterdi.
Romanya ve Bulgaristan'dan sonra AB'ye katılan Hırvatistan, Ocak 2023'te Şengen'in 27. üyesi olma yolunda onları geride bıraktı.
Şengen bölgesi nedir?
1985 yılında oluşturulan Şengen bölgesi, 400 milyondan fazla insanın iç sınır kontrolleri olmaksızın serbestçe seyahat etmesine olanak sağlıyor.
"Geri döndürülemez süreç"
Bazılarının kutlama yapmak için sebepleri olsa da, Avrupalı komşularıyla sınırlarda bitmek bilmeyen kuyruklarla karşı karşıya kalan kamyon şoförleri kendilerini dışlanmış hissediyor.
Bu ayın başlarında Romanya'nın ana karayolu taşımacılığı sendikalarından biri olan UNTRR, uzun beklemelerden kaynaklanan büyük mali kayıplardan yakınarak Şengen'e tam entegrasyon için "acil önlemler" alınması çağrısında bulundu.
Genel Sekreter Radu Dinescu, "Romen nakliyeciler sınırlardaki uzun bekleme süreleri nedeniyle her yıl milyarlarca euro kaybediyor" dedi.
Sendikaya göre kamyoncular genellikle Macaristan sınırında 8 ila 16 saat, Bulgaristan sınırında ise en uzun 3 gün olmak üzere en az 20 ila 30 saat bekliyor.
Bulgar işletmeler de yavaş ilerlemeden duydukları öfkeyi dile getirdiler.
Bulgaristan Sanayi Sermayesi Birliği (BICA) Başkanı Vasil Velev, "Bulgar mallarının sadece yüzde 3'ü hava ve deniz yoluyla, geri kalan yüzde 97'si ise kara yoluyla taşınıyor" diye konuştu.
AFP'ye konuşan Velev, "Yani Şengen'in yüzde 3'ündeyiz ve diğer yüzde 97'sine ne zaman ulaşacağımızı bilmiyoruz" dedi.
Bükreş ve Sofya artık geri dönüş olmayacağını söyledi.
Romanya İçişleri Bakanı Catalin Predoiu bu ay yaptığı açıklamada "Hiç şüphe yok ki bu süreç geri döndürülemez" dedi ve "kara sınırlarının genişletilmesi ile birlikte süreç 2024 yılına kadar tamamlanmalı" diye ekledi.
Kaynak: Mepa News