Washington’da bulunan Amerikan İlerleme Araştırma Merkezi’nin (CAP) yaptığı araştırmada, sağcı milliyetçi seçmenler ve özellikle muhafazakar gençler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verilen desteğin azaldığı öne sürüldü.
Söz konusu araştırmada, Erdoğan’ın yıllardır ilk kez ülkede popülerliğini yitirdiği iddia edilerek, bunun Cumhurbaşkanı’nın dış politikada daha agresif adımlar atmasına ve popülaritesini artırmak amacıyla bölgesel gerilimlerin tırmanmasına neden olabileceği belirtildi.
Araştırmanın bir ankete dayandırdığı sonuca göre Erdoğan’ın ana seçmenleri hükümetin performansından memnun değil. Araştırmaya göre genç kuşak, şimdiye kadar 400 binden fazla web sitesinin yasaklanması gibi AK Parti’nin sosyal medya sitelerini kısıtlama girişimlerini desteklemiyor.
CAP’ın araştırmasına göre Türk medyasının ‘taraflı ve güvenilmez bilgi sunduğuna’ inananların oranı 2018’de yüzde 70’e, 2020’de ise yüzde 77’ye yükseldi. AK Parti’ye oy veren geniş bir kesim de bunların arasında yer alıyor.
Gençler ve yaşlılar arasında medya konusunda giderek artan anlaşmazlığın, siyaset ve kültürel yaşam konusunda daha geniş bir kuşak çatışmasını besleyebileceğine dikkat çekilen araştırmada, bunun iktidar partisi üzerinde siyasi sonuçları olabileceği savunuldu.
2023’te yapılacak parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk kez oy verecek 5 milyon genç seçmen Türk iç siyasetinin odak noktası olacak.
Araştırmada, Ekim 2019 ile Nisan 2020 arasında Türkiye’de yapılan anketlere de dikkat çekildi.
Bu anketlere göre Erdoğan’a sadık AK Parti destekçilerinin oranının 10 puan azalarak yüzde 66’ya düştüğü, diğer bir parti liderine destek vermek isteyen parti seçmenlerinin oranının ise yüzde 21’den yüzde 37’ye yükseldiğinin altı çizildi.
Araştırmada, Erdoğan’ın geçtiğimiz Haziran ayında YKS’ye girecek öğrencilerle YouTube üzerinden yaptığı video konferans yayını sırasında bir grup gencin tepkisine maruz kaldığına işaret edildi.
Erdoğan’ın sınava girecek gençlere parlak bir gelecek ve başarı dilediği söz konusu canlı yayın sırasında, bir grup gencin ‘Oy moy yok’ ve ‘Sandıkta görüşürüz’ şeklindeki seçimlere yönelik uyarı mesajlarının 342 bine ulaşmasıyla yayının yoruma kapalı hale getirilmesi hatırlatıldı.