Esed rejimiyle muhalif gruplar arasındaki ilişkilerin ileriki süreçte nasıl evrilmesi gerektiğine değinen Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik duruşuna ve bu ülkenin siyasi geleceğine dair şöyle konuştu:
"Kalıcı istikrar için muhalefet ve Esed rejiminin anlaşması şart"
"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği gayet açık. Suriye'de kan dökülmesini istemiyoruz. Sanki Türkiye yüzünden olmuş. Böyle bir şey yok. Savaşın nerelere evrildiğini gördük. Ancak bu savaşın bedelini en çok biz ödedik. Terör örgütlerini ve Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne uğraması bizim de aleyhimize. Uzlaşı sağlanması için Suriye rejimi ile diyalog sağlanmalı. Şu anda böyle bir plan yok, ancak ilerleyen zamanlarda temaslar olabilir. Türkiye'nin siyasi süreçle ilgili çabaları son derece samimidir."
"Türkiye ilkeli bir politika izledi"
Ukrayna'daki mevcut krize ilişkin yorumlarda da bulunan Çavuşoğlu, müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldığına dikkat çekti.
Üçüncü ülkelerin olaya müdahil olduğunu belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'daki bölgeleri ilhakı için referandum yapmasının ve seferberlik ilanının müzakere ve barış süreci konusunda atılan adımları daha da zorlaştırdığını söyledi ve şöyle devam etti:
"Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Rusya'nın da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa kadar değil. Batı'ya uysaydık tahıl anlaşmasını gerçekleştiremezdik. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz. Herkesin etkilenmesi kaçınılmaz. Doğal gaz fiyatlarını görüyoruz. Ancak Türkiye doğal gaz sıkıntısı çekmiyor, diğer ülkelerde bu durum var. Tek taraflı yaptırımlara asla katılmıyoruz. Uygulanabilir bir ateşkes, adil bir barış olmalı Ukrayna için. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz."
"Ermenistan-Azerbaycan barış anlaşması sağlamalı"
Ermenistan-Azerbaycan gerilimi hakkında da konuşan Çavuşoğlu iki ülke ile sürekli bir iletişim halinde olduklarını belirtip şöyle dedi:
"Ermenistan ile Azerbaycan'ın bir barışa imza atması lazım. Ermenistan provokasyonlara son vermeli. İki ülke ile sürekli temaslardayız. Barış anlaşmasını da Azerbaycan teklif etti, tek derdi işgal edilen toprakların geri alınmasıydı. Barış ve diyalog konusunda biz samimiyiz" ifadelerini kullandı.
"Yunanistan diğer ülkelere ağlıyor"
Çavuşoğlu ayrıca Türkiye ve Libya arasında hidrokarbon alanında varılan anlaşmaya dair de açıklamalar yaptı. Anlaşmaya Yunanistan ve Mısır'dan bir tepki gelmişti. Atina ve Kahire, Doğu Akdeniz'de tartışmalı bölgelerde yapılacak faaliyetlere karşı çıkacaklarının sinyalini vermişlerdi.
Çavuşoğlu ise "AB, Yunanistan ve Mısır neden rahatsız?" şeklindeki soruya "Yunanistan zaten zavallı. Öyle bir acınacak duruma düştürler ki diğer ülkelere gidip ağlıyor, yalvarıyorlar. Biz araştırma, sondaj, ticaret yapabiliriz. Sanane. Meşruiyet konusunda da ikiyüzlülüğünün örneğini verdi. Libya'da en önemli aktör Türkiye. Türkiye'nin tek bir gayesi var Libya'nın istikrararı" diye cevap verdi.
Yunanistan'ın karşısında güçlü bir Türkiye var
Yunanistan ile tansiyonun yükselmesine de değinen Çavuşoğlu şöyle dedi:
"Yunanistan Türkiye'nin küresel aktör olmasından rahatsız. Saçmalamaya başladılar. Eğreti ata binen çabuk düşer. Benim arkamda ABD var AB var deyip durmayın. Kalimera (Günaydın) diyoruz. Karşında güçlü bir Türkiye var. Nefret kin kusuyorsun. Tarihte Türk askeri sizi denize denize döktü, hazmedememişsin her yerde Türk düşmanlığı yapıyorsun."