İngiltere'de resmi temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Krallık ile serbest ticaret anlaşmasının imzalanmasına çok yakın olduklarını açıkladı.
Financial Times'a konuşan Dışişleri Bakanı, hizmet, tarım ve üretim alanlarında bazı teknik sorunların giderilmesinin ardından serbest ticaret anlaşmasının imzalanarak yürürlüğe girebileceğini dile getirdi.
"Çok olumlu giden görüşmeleri sonuçlandırmaya çok yakınız" diyen Çavuşoğlu, perşembe günü Başbakan Boris Johnson ve Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile görüşmüştü.
İngiliz Uluslararası Ticaret Bakanlığı'ndan bir yetkili de görüşmelerin "olumlu ilerlediğini" ve Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss ve Ticaret Bakanı Ranil Jayawardena'nın gelecek hafta Türk mevkidaşları ile görüşeceğini açıkladı.
Brexit sonrası ve Ankara Anlaşması
Bakan Çavuşoğlu ayrıca İngiltere'nin Brexit döneminde yeni göç kurallarını uygulamaya sokması durumunda Türklere özel statü kazandıracak ayrı bir göç anlaşması müzakere etmeyi beklediklerini de belirtti.
1963'te Avrupa Ekonomik Komisyonu ile imzalanan ve İngiltere'de çalışma ile iş kurma izni sağlayan Ankara Anlaşması'ndan yararlanan yaklaşık 400 bin Türk yaşıyor.
Ankara, Brexit geçiş dönemi sona erdiğinde ülkede tam ikamet hakkı bulunmayan Türklerin statüsünü korumak için İngiltere ile benzer bir ikili anlaşma müzakere etmek ve aynı zamanda Türklerin ileriye dönük benzer haklarının korumasını istiyor.
İngiltere Almanya'nın ardından Türkiye'nin en büyük ikinci ticari partneri pozisyonunda. Ada ülkesi ile 2019'daki ticaret hacmi rekor kırarak yaklaşık 21 milyar euro olmuştu. Türkiye'nin ihracatı 12 milyar euroyu aşarken, İngiltere'den yaklaşık 9 milyar euroluk ithalat yapılmıştı.
BP, Shell ve Vodafone'un da aralarında bulunduğu 2 bin 500'den fazla İngiliz şirket Türkiye'de faaliyet gösterirken Türkiye'nin İngiltere'ye başlıca ihracat ürünleri tekstil, beyaz eşya ve otomobil olarak sıralanıyor.